Video: Δείτε από που φεύγουν οι πρόσφυγες και γιατί έρχονται στην Ελλάδα

18.24

9 μήνες βομβαρδισμών ήταν αρκετοί για να ισοπεδωθούν τα πάντα στη Μοσούλη στο Ιρακ. Το 2015 έμεναν περίπου 664.000 κάτοικοι. Σήμερα στις όχθες του Τίγρη είναι πλέον μια πόλη φάντασμα με τον πληθυσμό της να έχει πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Η κάμερα της Νέας Τηλεόρασης συνάντησε την Μεγιάντα, μια 34χρονη από το Ιρακ που έχει 8 παιδιά, 4 αγόρια με το μεγαλύτερο 17 ετών και 4 κορίτσια με το μικρότερο 4 ετών. Το σπίτι της βομβαρδίστηκε και ο σύζυγος της καθώς και ο κουνιάδος της σκοτώθηκαν. Καταγράφηκαν ως απώλεια στους χιλιάδες αμάχους. Για την Μεγιάντα δεν υπήρχε άλλος δρόμος αν ήθελε να σωθεί η ίδια και τα παιδιά της, από εκείνον της προσφυγιάς.

Αφού πούλησε όσο – όσο τα χαλάσματα που θύμιζαν σπίτι μάζεψε μερικά ρούχα και ξεκίνησε ένα ταξίδι κυριολεκτικά για το άγνωστο. Στόχος ήταν κάποια Ευρωπαϊκή πόλη με τη Γερμανία να χαράζεται στη διαδρομή του χάρτη της. Πριν από όλα όμως ήθελε να δει αν μπορεί να ζήσει στην Τουρκία.

Από την Τουρκία το ταξίδι περιλαμβάνει δολάρια και διακινητές, οι οποίοι ξέρουν ότι φεύγοντας από την πατρίδα τους όλοι έχουν χρήματα αφού έχουν πουλήσει και στη μαύρη αγορά τα πάντα. Από τη Μεγιάντα ζήτησαν 200 δολάρια το κεφάλι για να την περάσουν απέναντι. Από την Σμύρνη στη Μυτιλήνη. Ξηρά δεν έπιασαν. Οι διακινητές άφησαν τη βάρκα με 60 άτομα στα μισά. Διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό.

Όλα αυτά συνέβησαν το 2017. ένας μήνας στη Μόρια και μετά δύο μήνες στο Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Εστία την έφεραν με τα παιδιά της στα Χανιά, αιτήθηκε άσυλο, πέρασε από συνέντευξη στο Ηράκλειο και πλέον διαμένει εδώ και τρία χρόνια στο σπίτι που της νοίκιασε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Μεγιάντα ζητά να ανοίξει τα σύνορα της η Ευρώπη. Η Ελλάδα δε μπορεί να αντέξει τον όγκο των προσφύγων.

Τα μεγάλα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, και μαζί τους προσπαθεί και εκείνη να μάθει τα ελληνικά.

Ο Μωχάμεντ είναι 16 ετών και πηγαίνει πρώτη λυκείου. Προσπαθεί να καταλάβει το περιεχόμενο των βιβλίων του, λέγοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολα, στο σχολείο όμως όλοι τον έχουν αγκαλιάσει.

Η κλασική ερώτηση με τι θέλεις να ασχοληθεί στο μέλλον. Αν βλέπεις τον εαυτό σου να σπουδάζει, ο Μωχάμεντ πατά στα πόδια του και δεν ονειρεύεται ουτοπίες. Δεν ξέρει αν θα παραμείνει στα Χανιά. Μπορεί αύριο να μην ανανεωθεί το άσυλο και να χρειαστεί να τα μαζέψει με τα αδέλφια του και να ξεκινήσουν πάλι ένα ταξίδι.

Ο πρόσφυγας δε μπορεί να γυρίσει πίσω. Απειλείται η ζωή του και αποχωρεί από την πατρίδα του γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να ξαναγυρίσει. Αν όμως κάτι άλλαζε; Ο πόλεμος έληγε; Αν τους έδιναν χρήματα να ξαναφτιάξει το σπίτι του; Θα γυρνούσε;

Δείτε την απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί: