Βίντεο: 483 οι μετανάστες που διασώθηκαν στην Παλαιόχωρα- Προσήχθησαν οι φερόμενοι ως διακινητές τους

18.54

Παραμένουν για τρίτο 24ωρο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας οι  483 μετανάστες  που διασώθηκαν από  αλιευτικό σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο. Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τουλάχιστον επτά άτομα που φέρονται ως οι διακινητές τους και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ζητούσαν από τους  μετανάστες που ξεκίνησαν από τη Λιβύη  από δύο ως έξι χιλιάδες δολάρια, με την υπόσχεση ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία .

Αναγκάστηκαν να δώσουν έως και 6.000 δολάρια προκειμένου να φύγουν από τις χώρες τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Εκατοντάδες μετανάστες μεταξύ των οποίων και παιδιά που έφτασαν με σκάφος στην Παλαιόχωρα παραμένουν για ένα ακόμη 24ωρο στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο  “ΣΑΜΑΡΙΑ Ι”, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της περιοχής και ζητούν να προωθηθούν σε άλλες χώρες.

Οι 483 μετανάστες , 336 άνδρες, 10 γυναίκες, 128 ανήλικα αγοριών κι 9 ανήλικα κορίτσια βάσει της επίσης καταγραφής του λιμενικού , επέβαιναν σε ένα μη αξιόπλοο σκάφος που φέρεται να ξεκίνησε από τη Λιβύη  και με κίνδυνο της ζωή τους προσπάθησαν να φτάσουν τουλάχιστον έως την Ιταλία .

Μεταξύ των 483 μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος νότια της Παλαιόχωρας, φέρονται να είναι και 7 διακινητές για τους οποίους θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Αυτοδιοικητικοί των Χανίων με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Παλαιόχωρα μετά τη διάσωσή τους  των μεταναστών στηλιτεύουν το γεγονός πως απαιτείται κεντρικός συντονισμός με την αντιμετώπιση ανάλογων μελλοντικών συμβάντων.

Να σημειωθεί πως τη διατροφή των μεταναστών  έχει αναλάβει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με σύμβαση που σύναψε με εταιρεία από το Ρέθυμνο , ενώ έχουν μοιραστεί στους ανθρώπους κουβέρτες και υπνόσακοι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που επίσης εξασφάλισε και σκηνές που στήνονται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας για τη διαμονή των μεταναστών .

Μετά από προανάκριση που διενήργησε ο Λιμενικός Σταθμός Παλαιόχωρας, σε συνεργασία με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων και με Τομέα Ασφάλειας – Ανάκρισης – Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για μεταφορά των 483 ατόμων σε οργανωμένο κέντρο υποδοχής .