Βίντεο: Εφαρμογή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σχεδιάζουν φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης

18.57

Bruise Down ονομάζεται η εφαρμογή που αναμένεται να  βοηθήσει τα θύματα ενδοοικογενειακή βίας  μέσω της οποίας θα μπορούν όταν υπάρχει ανάγκη για επέμβαση  να πατήσουν το πλήκτρο SOS, ενεργοποιώντας έναν ψηφιακό συναγερμό.

Αμέσως «ξεκλειδώνει» στην οθόνη του κινητού της ένας ψηφιακός χάρτης της πόλης όπου ζει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται μία ομάδα εθελοντών ή ειδικών, αλλά και η αστυνομία -όταν κρίνεται απαραίτητο- προκειμένου να παράσχουν υποστήριξη στο θύμα, μέσω ενός δικτύου σταθμών παροχής βοήθειας.

Οι σταθμοί παροχής βοήθειας μέσα στην πόλη μπορεί να είναι καταφύγια, κτιριακά αποθέματα για αποκλειστική χρήση, εμπορικά ή μη καταστήματα καθώς και υπηρεσίες υγείας ή καταλύματα όπου θα μπορούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προσέλθουν για να βρουν αρχική προστασία, τόσο οι ίδιες όσο και τα παιδιά τους. Στις πληροφορίες που θα λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η απόσταση που βρίσκονται τα καταφύγια και με ποιο μέσο μπορεί κάποιος να μεταβεί σε αυτά.

Η εφαρμογή Bruise Down που αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν θα καταστεί διαθέσιμη δωρεάν στοχεύει πέραν από βοήθεια και στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και στο κομμάτι της ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη. Παράλληλα, σε μελλοντικό χρόνο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί ένας τομέας που θα συμπεριλαμβάνει ψυχομετρικά τεστ για ανίχνευση των περιστατικών βίας.

Οι τρεις φοιτήτριες συμμετείχαν με την ιδέα τους στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece και κατάφεραν όχι μόνο να προκριθούν στη δεκάδα του εθνικού τελικού, αλλά και να κατακτήσουν την τρίτη θέση.