Βίντεο:Την πολιούχο του Αγία Βαρβάρα τίμησε το Ρέθυμνο

15.41

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός της πολιούχου του Ρεθύμνου Αγίας Βαρβάρας . Στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται κοντά στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί πλήθος πολιτών .

Τιμές απέδωσε  άγημα του 547 αερομεταφερόμενου τάγματος Πεζικού Ρεθύμνου , ενώ σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε και η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου.

Το παρόν στον σημερινό εορτασμό έδωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης .

Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα του Ρεθύμνου και από το 2003, μετά από απόφαση του Νομάρχη Ρεθύμνου, η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα της γιορτής της αποτελεί επίσημη αργία για την πόλη του Ρεθύμνου.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας περιήλθε στα χέρια των χριστιανών της πόλης του Ρεθύμνου το 1885 τελικά όταν κατά τη λαϊκή παράδοση βοήθησε χριστιανούς και μουσουλμάνους  στο Ρέθυμνο να απαλλαγούν από την επιδημία της ευλογιάς .

Στις 4 Δεκεμβρίου 1885, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, τελέστηκε μεγάλη αρχιερατική λειτουργία, παρόλο που οι εργασίες κατασκευής δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί.. Το έργα αποπεράτωσης του ναού ολοκληρώθηκαν το 1886, οπότε έγιναν και τα εγκαίνιά του, στις 25 Μαΐου του ίδιου έτους.