Βοήθεια φωνάζουν οι πνευμονολόγοι του ΓΝΧ – Φοβούνται το ιατρικό λάθος

17.55

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το έγγραφο που είδε πριν 3 μέρες το φως της δημοσιότητας, το οποίο υπογράφουν οι 5 πνευμονολόγοι του νοσοκομείου Χανίων και το αποστέλλουν προς τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ούτε λίγο ούτε πολύ λένε  πως λόγω της κόπωσης των γιατρών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τέλεσης ιατρικού λάθους, αφού στις εφημερίες  μόνο δύο γιατροί με τον έναν να είναι πνευμονολόγος πρέπει να φροντίσουν 70 ασθενείς. Η εξάντληση τους έχει επέλθει εδώ και καιρό καθώς πλέον 4 γιατροί πρέπει να ανταπεξέλθουν στις κοβιντ κλινικές.

Σήμερα στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου οι γιατροί και νοσηλευτές των κόβιντ κλινικών  με το προεδρείο των γιατρών και τον σύλλογο εργαζομένων συζητούσαν το πρόβλημα για περίπου 3 ώρες, για να καταλήξουν σε μία νέα συνάντηση η οποία θα γίνει άμεσα όπου θα ζητηθεί γιατροί άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου να στελεχώσουν τις εφημερίες των 2 covid κλινικών. Το θέμα είναι όμως πως οι γιατροί δεν περισσεύουν στις υπόλοιπες κλινικές και αν φύγουν πρόβλημα θα προκύψει και σε αυτές.

Στα δύο χρόνια της πανδημίας έχουν γίνει 2 προσλήψεις πνευμονολόγων. Ήταν 3 και έχουν γίνει 5. Σύμφωνα με τη διοίκηση δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες να βοηθήσουν την κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας δεν τους έχει επιτάξει ενώ στην πρόσκληση για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού γιατρών και νοσηλευτών επίσης δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Μέσα σε όλα αυτά ασθενείς και συγγενείς αναρωτιούνται αν  όλη αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο στη νοσηλεία εκείνων που πάσχουν από κόβιντ, με την διευθύντρια της πνευμονολογικής να διαβεβαιώνει πως μέχρι στιγμής ο κάθε ασθενείς δέχεται τη φροντίδα που πρέπει αλλά οι γιατροί δεν αντέχουν άλλο αυτές τις συνθήκες.

Τέλος με τους αριθμούς που καταγράφονται καθημερινά σε κρούσματα στα Χανιά η αποσυμφόρηση του νοσηλευτικού ιδρύματος δε θα γίνει άμεσα.