Βρίθουν στους νέους χλαμύδια, σύφιλη και βλεννόρροια – Αυξάνονται και οι εκτρώσεις

16.01

Και όμως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που τα συναντάς σε υποανάπτυκτες χώρες, τα βλέπεις να αυξάνονται και στη χώρα μας και σύμφωνα με τα στοιχεία και στην Κρήτη. Χλαμύδια, σύφιλη αλλά και κονδυλώματα βρίθουν στις νεαρές ηλικίες έως 30. Το πρωί το ΕΛΜΕΠΑ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο ΛαΧερς για τη μελέτη συμπεριφορών υγείας και οδικής ασφάλειας, ενημέρωσε σε συνεργασία με εθελόντριες μαίες , τους διερχόμενους πολίτες της πλατείας 1866 στα Χανιά για τα ΣΜΝ και την αντισύλληψη.

Εκτός από τα νοσήματα αυξημένες είναι και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε νεαρές ηλικίες αφού έρευνα του εργαστηρίου έδειξε ότι 1 στους 2 νέους έως 30 ετών γνωρίζει τουλάχιστον μία περίπτωση γυναίκας που έχει προχωρήσει σε έκτρωση. Αριθμός τεράστιος που δείχνει και τη μη χρήση αντισύλληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 3% των γυναικών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά όταν στην Βρετανία το ποσοστό είναι 22%.

Φοιτητές του εργαστηρίου ενημέρωσαν τους συνομηλίκους τους για τη σεξουαλική υγεία που σύμφωνα με τους ίδιους στη συζήτηση δηλαδή στη θεωρία, δεν υπάρχουν τα ταμπού του παρελθόντος και οι νέοι γνωρίζουν πολλά περισσότερα τα οποία όμως δεν εφαρμόζουν καθόλου στην πράξη, καθώς τελικά ταμπού φαίνεται πως είναι η χρήση προφυλακτικού.

Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται σε όλους τους νομούς της Κρήτης και θα συνεχιστούν από το ΕΛΜΕΠΑ και το επόμενο διάστημα.