Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα πρότυπα ΕΠΑΛ – Θα λειτουργήσει στο Ακρωτήρι για τα Χανιά

15.09

Οι εγγραφές ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν στις 7 Ιουλίου για τους μαθητές που θέλουν τα φοιτήσουν στο πρότυπο ΕΠΑΛ στα Χανιά ή σε ένα από τα 23 ανάλογα σχολεία στη χώρα, μεταξύ αυτών και στο Ηράκλειο. Το πρότυπο ΕΠΑΛ Χανίων θα λειτουργήσει και αντικαταστήσει το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου.

Από τρία τμήματα που λειτουργούσαν, τώρα θα γίνουν 5 με μέγιστο αριθμό τα 22 άτομα ανά τμήμα. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι η εξειδίκευση από την πρώτη λυκείου ενώ στη Δευτέρα και Τρίτη λυκείου θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση τόσο στον Δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.

Τα πρότυπα ΕΠΑΛ θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία εργαστηρίων που θα βοηθήσουν στην εξειδίκευση των παιδιών με την κριτική από την εκπαιδευτική κοινότητα να στρέφεται γύρω από τη σφαίρα της εκμετάλλευσης των μαθητών, ενώ οι μαθητές ίδιων ειδικοτήτων θα έχουν διαφορετική εκπαίδευση στα μη πρότυπα σχολεία.

Για τους προηγούμενους 75 μαθητές της πρώτης τάξης του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου δεν αλλάζει κάτι στις ειδικότητες του σχολείου, ενώ στους φετινούς 110 θα δοθεί προτεραιότητα στις νέες που θα δημιουργηθούν.

Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, Μανώλης Τζανάκης,  σημειώνει ότι η πρακτική άσκηση των μαθητών περιορίζεται στο πλαίσιο εργαστηριακού μαθήματος και οι λίγες αυτές ώρες δεν αντικαθιστούν τη θέση κάποιου υπαλλήλου.