Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης στις εκβολές του ποταμού Μορώνη

17.36

Την άνοιξη του 2023 θα έχει καθαριστεί , αποκατασταθεί και αναπλαστεί η διαδρομή από το Ναυταθλητικό κέντρο της Σούδας στον ποταμό Μορώνη. Το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά για να απομακρύνουν τόνους μπάζων και φερτών υλικών. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στις 500.000 ευρώ ενώ τη μελέτη έχει εκπονήσει ο περιβαλλοντικός οργανισμός wwf.

Στις εκβολές του ποταμού Μορώνη υπάρχει ένας σημαντικός υδροβιότοπος αφού περίπου 110 είδη πτηνών είτε μένουν, είτε περνούν ως μεταναστευτικά πουλιά από τον υδροβιότοπο και για τον λόγο αυτό η WWF έχει προβλέψει τη δημιουργία δύο παρατηρητηρίων για τους επισκέπτες.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σούδας Δημήτρης Κλωθάκης, σημειώνει ότι 60 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι εκβολές του Μορώνη ήταν καθαρές. Από τη δεκαετία του 60 απορρίπτονται από διάφορους σκουπίδια και μπάζα.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο καθώς τότε ξεκινά και η περίοδος που ο υδροβιότοπος είναι γεμάτος με πουλιά και δε θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι εργασίες.