Ζητά παράταση η Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια

07.01

Παράταση, κατά έναν χρόνο, της ισχύος της εγγυητικής επιστολής που λήγει μέσα στις επόμενες ημέρες ζητάει η Fraport που κοινοπρακτικά με την Slentel αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ των οποίων και των Χανίων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η Fraport ζητά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παράταση της ισχύος της εγγυητικής επιστολής μέχρι το Νοέμβριο του 2016. Και αυτό επειδή, η γερμανική πλευρά εκτιμά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι έως τότε θα καταστεί ευκολότερη η εξασφάλιση ελκυστικότερα τιμολογημένης χρηματοδότησης για την ανάληψη της παραχώρησης για 40 έτη (με δικαίωμα παράτασης 10 ετών) των περιφερειακών αερολιμένων.

Όπως, δηλαδή, αναφέρουν πληροφορημένες πηγές στο Capital.gr, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιδεινωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το μεγάλο αυτό έργο έχει καταστεί δυσκολότερη.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε πρόσφατα το Capital.gr, η Fraport παρουσίασε τέλη Σεπτεμβρίου στο Μόναχο το business plan για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια με σκοπό και την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντίστοιχης διάρκειας παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών θα δοθεί και στα υπόλοιπα δύο σχήματα (Corporation America S.A.-ΜΕΤΚΑ και Vinci Airports-Άκτωρ Παραχωρήσεις) που είχαν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην είναι ευάλωτος σε μελλοντικές προσφυγές ο διαγωνισμός.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς οι δύο αυτές κοινοπραξίες φέρονται πώς συναινούν κατ?αρχήν στην παροχή τέτοιων εγγυητικών επιστολών. Ξαναμπαίνουν, έτσι, ουσιαστικά στο παιχνίδι σε περίπτωση που εν τέλει η Fraport θα αποχωρούσε από τη διαδικασία.

Στην Αθήνα στελέχη της Fraport

Να σημειωθεί ότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, τεχνικά κλιμάκια της κοινοπραξίας επισκέφθηκαν σήμερα δύο μεγάλα από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του γερμανικού ομίλου αναμένονται εντός των επομένων ημερών  στην Αθήνα για διαβουλεύσεις επι  της ιδιωτικοποίησης.

Έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) ενέκρινε την υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης αναβάθμισης, συντήρησης, διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ενέκρινε, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε τότε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά,  Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο, Καβάλα, Ρόδο, Κω, Σάμος, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο.

Χρονοδιάγραμμα

Υπευνθυμίζεται ότι τα έργα αναβάθμισης/ανακαίνισης πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 20 μηνών από την θέση της σύμβασης σε ισχύ, ενώ τα νέα έργα & τα έργα επέκτασης εντός 48 μηνών από την θέση της σύμβασης σε ισχύ.

Ο παραχωρησιούχος έχει την υποχρέωση κατάρτισης αρχικού Master Plan εντός 5 και Refurbishment Plan εντός 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. To Master Plan περιλαμβάνει την περιγραφή και χωροθέτηση των έργων για διάρκεια 20 ετών και εγκρίνεται από την ΥΠΑ κατόπιν γνωμοδότησης του Ανεξάρτητου Μηχανικού ενώ το Refurbishment Plan εγκρίνεται από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό, με την ΥΠΑ να έχει δικαίωμα προβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Το Master Plan επικαιροποιείται κάθε 5 έτη και εγκρίνεται με την ίδια διαδικασία, ενώ το Refurbishment Plan κάθε έτος.

Όσον αφορά στις αναλυτικές μελέτες των επιμέρους έργων, αυτές εγκρίνονται από τον ανεξάρτητο μηχανικό, με την ΥΠΑ να έχει δικαίωμα προβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων.

Πηγή: capital.gr