Ζητούν ανταλλαγή των κοριτσιών με κρατουμένους

10.02

Την ώρα που η υπόθεση των απαχθεισών μαθητριών στη Νιγηρία συγκινεί την υφήλιο και έχει πυροδοτήσει ένα κίνημα συμπαράστασης στα κοινωνικά δίκτυα, η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζονται 100 από τα κορίτσια ζητώντας την ανταλλαγή τους με μέλη της που κρατούνται.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου δήλωσε σήμερα σε βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι θα απελευθερώσει τις περισσότερες από 200 μαθήτριες που απήχθησαν στα μέσα Απριλίου από μέλη της οργάνωσής του και θα τις ανταλλάξει με μέλη της που κρατούνται.

Στο διάρκειας 17 λεπτών βίντεο εμφανίζονται περίπου 100 κορίτσια με καλυμμένο το πρόσωπο με μαντίλα να προσεύχονται σε άγνωστη τοποθεσία και ο Σεκάου εμφανίζεται να λέει ότι οι μαθήτριες ασπάστηκαν το Ισλάμ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Νιγηρίας, Αμπα Μόρο, από την πλευρά του απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής μελών της Μπόκο Χαράμ με τις απαχθείσες μαθήτριες δηλώνοντας ότι «δεν μπορούν η Μπόκο Χαράμ και οι αντάρτες να θέτουν τους όρους τους».

Εν τω μεταξύ τον γύρο του Διαδικτύου έχει κάνει η εξομολόγηση μιας μαθήτριας στη Νιγηρία που κατάφερε να αποδράσει από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ. «Ηταν σαν να είχαν έρθει για να κάνουν τα ψώνια τους», ανέφερε στο CNN ένας από τους κατοίκους του χωριού, που ήταν μάρτυρας της επίθεσης που αυτό δέχθηκε από τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης. Κάποιες από τις μαθήτριες κατάφεραν να δραπετεύσουν το ίδιο βράδυ της επίθεσης, αφού τα μέλη της Μπόκο Χαράμ τις είχαν φορτώσει σε φορτηγά.

«Προτιμούσαμε να πεθάνουμε από το να μας πάρουν μακριά. Τρέχαμε μέσα στο δάσος. Τρέχαμε και τρέχαμε», ήταν η συγκλονιστική μαρτυρία ενός κοριτσιού, που κατάφερε να δραπετεύσει μαζί με δύο φίλες της, μιλώντας με τρεμάμενη φωνή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Μαρτυρίες – σοκ
Μάλιστα όταν της ζητήθηκε να περιγράψει τι φορούσαν οι απαγωγείς, εκείνη απάντησε «φοβάμαι» και εξομολογήθηκε ότι δεν θα επέστρεφε στο σχολείο της αν ήταν ανοιχτό. Η νεαρή κοπέλα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε την εμπειρία της σε τρεις δημοσιογράφους του CNN που έφτασαν στο χωριό Τσιμπόκ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που δημοσιεύει το CNN, οι κάτοικοι του χωριού Τσιμπόκ είχαν ενημερώσει τις αρχές ότι έλαβαν προειδοποιήσεις για επικείμενη επίθεση από την Μπόκο Χαράμ, ωστόσο κανένας δεν γνώριζε τη μορφή που αυτή θα είχε, ότι δηλαδή εκατοντάδες μαθήτριες θα αρπάζονταν από τα κρεβάτια τους και στη συνέχεια θα απειλούσαν να τις πουλήσουν.

Οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν λάβει τηλεφωνήματα από συγγενείς και φίλους από γειτονικά χωριά, οι οποίοι τους προειδοποίησαν ότι μία αυτοκινητοπομπή από φορτηγά με ανοιχτή καρότσα, ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες κατευθυνόταν προς το χωριό τους και ότι μετέφεραν τις προειδοποιήσεις στην τοπική αστυνομία ότι οι τρομοκράτες ήταν καθ' οδόν εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η αστυνομία ζήτησε ενισχύσεις, οι οποίες ποτέ δεν έφθασαν.

ethnos.gr