“Ανάσα” για το Ε.Σ.Υ το πλαφόν στις τιμές των τεστ για Covid-19

13.58

Διευκολύνσεις αλλά και πιθανούς κινδύνους για τους πολίτες αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές και το πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό που επιβάλει με απόφασή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Μετά από εννέα μήνες στον κλοιό του κορωνοϊού το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει ανώτατες τιμές για τα τεστ στον ιδιωτικό τομέα.

Οι χαμηλές τιμές στα τεστ αναμένεται να δώσουν ανάσα στις δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όπου σήμερα πραγματοποιούνται τα τεστ δωρεάν στους πολίτες αλλά με ουρές και αναμονές. Συχνά οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες ασφυκτιούν από τα χιλιάδες τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά, δεδομένου ότι το προσωπικό είναι λιγοστό, και πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και σε άλλα περιστατικά εκτός covid.

Με τις χαμηλές τιμές που θα υπάρχουν πλέον στον ιδιωτικό τομέα, παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν στο ethnos.gr, ότι πολλοί πολίτες δεν θα περιμένουν στις ουρές και θα προτιμούν να καταβάλουν το ποσό από την τσέπη τους. Άλλωστε στις δημόσιες μονάδες για να υποβληθεί κανείς σε εργαστηριακό έλεγχο πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις (συμπτώματα, επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κ.λ.π.).

Πάντως πολλοί ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί έχουν αρχίσει ήδη να διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές, καθώς επισημαίνουν ότι είναι κάτω του κόστους. Γι αυτό είναι πιθανό το επόμενο διάστημα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια να σταματήσουν να πραγματοποιούν τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς ο κλάδος θεωρεί ασύμφορες τις νέες τιμές. Γεγονός βέβαια που θα μειώσει τον αριθμό των διαθέσιμων εργαστηρίων για τον έλεγχο της covid, που μπορεί όμως να οδηγήσει αυτομάτως και πολλούς πολίτες να μην ελέγχονται όταν έχουν υποψίες. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά ειδικά από ασυμπτωματικούς. Από την άλλη οι χαμηλές τιμές δεν αποκλείεται να οδηγήσει και κάποιους στο να χρησιμοποιούν αναξιόπιστα αντιδραστήρια για τα τεστ.

Σήμερα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 20.000 τεστ (PCR) καθώς και άλλοι 9.000 – 10.000 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag). Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες διεξήχθησαν τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα τα εξής τεστ:

28 Νοεμβρίου: 21.112 τεστ PCR και 8.342 Rapid τεστ

-27 Νοεμβρίου: 21.061 τεστ PCR και 9.784 Rapid τεστ

26 Νοεμβρίου: 21.211 τεστ PCR και 10.307 Rapid τεστ

  25 Νοεμβρίου: 21.361 τεστ PCR και 9.652 Rapid τεστ

(ethnos.gr)

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το υψηλό κόστος των τεστ, για μια οικογένεια κυμαινόταν από 320 – 400 ευρώ, τα οποία σημειωτέον ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογούσε υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πολλές καταγγελίες υπήρξαν και από εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα ακριβά τεστ από την τσέπη τους προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης «ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.