Ρεθυμνο
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα κορυφώθηκαν Στην ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την Αρκαδική Εθελοθυσία, όπου Μετά από τρεις μέρες μάχης και με εντολή του ηγουμένου της μονής, οι Κρήτες ανατίναξαν βαρέλια με πυρίτιδα, επιλέγοντας να θυσιαστούν παρά να παραδοθούν στους Τούρκους.
846 σκοτώθηκαν στη μάχη ή τη στιγμή της έκρηξης. 114 άνδρες και γυναίκες πάρθηκαν αιχμάλωτοι. Μόλις 3 ή 4 κατάφεραν να διαφύγουν….
Οι μάχιμοι οπλισμένοι άντρες ήταν μόλις 259. …
Οι απώλειες των Τούρκων υπολογίζονται περί τους 1.500. Σύμφωνα με μία δεύτερη εκδοχή, έφτασαν τους 3.000 νεκρούς….
Οι σημερινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα παρουσία πλήθους φορέων και κόσμου.
Της δοξολογίας, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.

Όταν ολοκληρώθηκε η κατάθεση στεφάνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τον αρχαιολόγο Κωστή Γιαπιτζόγλου στους χώρους της Μονής, στο Μουσείο και την Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια και εικόνες, ιερά άμφια, όπλα, λάβαρα και ιστορικά τεκμήρια της Επανάστασης του 1866.
Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο χώρο της πυριτιδαποθήκης, όπου γράφτηκε η πιο ένδοξη και τραγική σελίδα της Κρητικής Επανάστασης, με το ιστορικό Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου στις 9 Νοεμβρίου 1866.
Χθες, ο κ. Τασούλας παρέστη στην τελετή μνήμης στον μαρτυρικό Αβδελλά και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μυλοποτάμου, σε εκδήλωση στο Μελιδόνι, ενώ σήμερα το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Ρεθύμνου.
Αύριο στα Κελλαρικά της Μονής ολονύκτια εσπερίδα μνήμης 8 με 12 το βράδυ
Η UNESCO έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.