Βίντεο:Έντονη ανησυχία για τη διασπορά κορωνοϊού

16.13

Έντονη  είναι η ανησυχία ειδικών και πολιτών για τη διασπορά κορωνοϊού στην Κρήτη.  Η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ καθημερινά δεκάδων κρουσμάτων είναι ενδεικτική της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί με την βρετανική μετάλλαξη στελέχους του ιού να έχει κυριαρχήσει .


Η αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει θέσει σε εγρήγορση φορείς και πολίτες στην Κρήτη . Παρά την δικαιολογημένη κόπωση που έχουν επιφέρει τα μέτρα πρόληψης η πλειονότητα των κατοίκων του νησιού αντιλαμβάνεται στη σοβαρότητα της κατάστασης .

Καθημερινά ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού  στο νησί με την βρετανική μετάλλαξη στελέχους του ιού να έχει κυριαρχήσει . Σύμφωνα με τον Καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη η βρετανικής μετάλλαξη είναι 30%  πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού

Πέραν του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου όπου παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά του ιού , αυξητική τάση καταγράφεται και στα Χανιά αν και πιο ήπια σε σχέση με τις άλλες δύο ΠΕ .

Η εικόνα της Κρήτης επιβεβαιώνει και τα λεγόμενα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος είχε προβλέψει την αύξηση  των κρουσμάτων, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί εάν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της χώρας κάτι που εκτιμάται πως θα συμβεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.