Βίντεο: Παραμένει επιβαρυμένη η επιδημιολογική κατάσταση

14.04

Η πανδημία κορωνοϊού έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα τις τελευταίες 2 εβδομάδες στην Κρήτη όπως μαρτυρούν τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα . Συγκεκριμένα μέσα σε  14 ημέρες και ειδικότερα από τις 21 Μαρτίου έως και χθες, 3 Απριλίου, έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.000 κρούσματα ενώ στην  Κρήτη έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου  έξι ακόμα πολίτες . Μόνο θετικό σύμφωνα με τον αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής εταιρίας Νίκο Τζανάκη είναι πως καταγράφονται τάσεις αποκλιμάκωσης .

Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός πως σύμφωνα με  τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου καταγράφεται  μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα σε επίπεδο Κρήτης,και συγκεκριμένα  στα Χανιά, με -71% και ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος με -32%. το Ηράκλειο με -23% ενώ στο Ρέθυμνο -2%.  Υπενθυμίζεται πως η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου έχει πλέον βγει από το βαθύ κόκκινο» στο οποίο όμως παραμένουν οι ο δήμοι Ανωγείων και τα Χανίων.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊου έχει επικρατήσει στην Κρήτη  εξού και η μεγάλη διασπορά της νόσου. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού στο νησί έχουν καταγραφεί συνολικά 305 κρούσματα βρετανικής μετάλλαξης.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί και δύο κρούσματα μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής σε έναν ναυτικό και σε  έναν μαθητή 12 χρονών στα Χανιά.

Αυτό  το 14ήμερο καταγράφηκε όμως και  νέο αρνητικό ρεκόρ σε  νοσηλείες αλλά και κρούσματα. Από την Κυριακή 21 Μαρτίου έως και χθες Σάββατο, εντοπίστηκαν συνολικά στο νησί 1.069 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρωταθλητής ήταν ο νομός Ηρακλείου με συνολικά 587 κρούσματα , ακολουθούν τα Χανιά με 268 νέα κρούσματα,  το Ρέθυμνο με 170 κρούσματα  και το Λασίθι με 44 .

Όσο για τις νοσηλείες ενδεικτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Χανίων όπου με βάσει τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 55 άτομα , 45 στην κλινική και 10 στη ΜΕΘ.