Βίντεο: Φόβοι ειδικών για γενικό lockdown στα Χανιά

17.25

Άσχημη επιδημιολογική πορεία ακολουθούν τα Χανιά από τις 24 Μαΐου και έκτοτε σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε μιλώντας στη ΝΤΚ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Παν/μιου Κρήτης Νίκος Τζανάκης . Με δραματικούς τόνους προειδοποίησε πως τα Χανιά βρίσκονται στο κατώφλι ενός γενικευμένου lockdown με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου , ενώ προέτρεψε για ακόμη μια φορά τους πολίτες σαν εμβολιαστούν και να τηρούν απαρέγκλιτα με μέτρα αυτοπροστασίας κατά του κορωνοϊού .

Σύμφωνα με τα στοιχεία η επιδημιολογική κατάσταση στο Ηράκλειο βαίνει αποκλιμακούμενη με 132 ενεργά κρούσματα ανά 14 μέρες και ανά 100 χιλ. κατοίκους ενώ αντίθετη πορεία καταγράφουν τα Χανιά με 213 ενεργά κρούσματα και το Ρέθυμνο.

Υπό εξέταση από τους ειδικούς είναι σύμφωνα με τον κο Τζανάκη και όσα αφορούν στον  εντοπισμό τριών κρουσμάτων με μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού της Κρήτης ο κος Τζανάκης επεσήμανε πως ναι μεν έχει καλή πορεία , το ποσοστό ωστόσο των εμβολιασμένων πολιτών άνω των 65 ετών παραμένει χαμηλό . Τόνισε πως όσοι έχουν κάνει την 1η δόση εμβολίου με astrazeneca χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερες αντιδράσεις πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους διότι ο κίνδυνος νόσησης υπερτερεί των όποιων παρενεργειών .

Τέλος ο Κος Τζανάκης προέβλεψε πως το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα υπάρξει νέο lockdown , ωστόσο οι νοσηλείες και οι απώλειες θα αφορούν ως επί το πλείστον σε ανεμβολίαστους.