Ε. Πάνου: “Χαρούμενοι” οι ασθενείς με covid με τραγικές εξετάσεις – Η εικόνα στα Χανιά

20.01

Μακραίνει η λίστα των θανάτων από κορωνοϊό στην Κρήτη καθώς με τον θάνατο που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, το νησί μετρά 14 νεκρούς. Μια 92χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου η οποία νοσηλευόταν στην κλινική covid και έχασε τη μάχη με τον ιό την Κυριακή. Το Σάββατο μια 59χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο ενώ την Παρασκευή να θυμίσουμε καταγράφηκαν δύο θάνατοι. Της 88χρονης η οποία νοσηλευόταν στην κλινική covid του νοσοκομείου Χανίων και του 75χρονου στο Βενιζέλειο. Η Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων, Ευδοκία Πάνου,  χαρακτήρισε τους νοσούντες από κορωνοϊό ως χαμογελαστούς ασθενείς καθώς η κλινική τους εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποτυπώνεται από τη νόσο στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται συνολικά 88 άτομα με κορωνοϊό. Από αυτούς, οι 18 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων οι 13 διασωληνωμένοι. Από τους υπόλοιπους 70 που δίνουν τη μάχη τους στις κλινικές Covid, οι 19 είναι στο Νοσοκομείο Χανίων, 18 στην κλινική Covid και 1 64χρονος  στη ΜΕΘ, ο οποίος διασωληνώθηκε νωρίς το πρωί καθώς η κατάσταση της υγείας του στην κλινική covid παρουσίασε επιδείνωση.

Όταν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα μειώνονται σε επικίνδυνο σημείο αποφασίζεται η διασωλήνωση του ασθενούς εφόσον η ηλικία του και γενικότερα η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπουν.

Ο αριθμός των νοσούντων στο νοσοκομείο Χανίων με τα 19 άτομα χαρακτηρίζεται ως υψηλός, τη στιγμή που και τις προηγούμενες ημέρες καταγραφόταν διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Η κα Πάνου συστήνει προσοχή και τήρηση των μέτρων για να μη φτάσει στο σημείο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Χανίων να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα περισσότερα από ένα περιστατικά για να έχει ο ασθενής την καλύτερη δυνατή νοσηλεία.