Ζωντάνεψαν ξανά οι μνήμες του Πανορμίτη 41 χρόνια μετά

16.04

Εικόνες βομβαρδισμένου τοπίου. Σπασμένα τζάμια, πόρτες, παράθυρα, στέγες, αυτοκίνητα και οι κάτοικοι της Σούδας στα πρώτα δευτερόλεπτα να βλέπουν πυρακτωμένα σίδερα σαν βροχή από τον ουρανό. Η έκρηξη του μότορσιπ Πανορμίτης στο λιμάνι προκάλεσε την 1η Οκτωβρίου του 1979 στις 9 το πρωί, το χάος στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρωί στο λιμάνι της Σούδας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, 41 χρόνια μετά την έκρηξη. Να θυμούνται την αποφράδα εκείνη μέρα για τη Σούδα που ως από θαύμα τα θύματα δεν ήταν δεκάδες ή εκατοντάδες. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 138 τραυματίστηκαν, 25 από αυτούς αρκετά σοβαρά, ενώ έχουν καταγραφεί και τρεις ακρωτηριασμοί με έναν τραυματία να χάνει το πόδι του.

Ο Πανορμίτης μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο, δυναμίτιδα, βενζίνη και 4,5 τόνους σίδερα και είχε προορισμό το Ηράκλειο. Μόλις δύο μέλη του πληρώματος είδαν τη φωτιά στα Αμπάρια, έπεσαν στη θάλασσα και φώναξαν σε όσους βρίσκονταν στο λιμάνι να απομακρυνθούν γιατί θα γίνει έκρηξη.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ο προστάτης της Σούδας Άγιος Νικόλαος έσωσε την περιοχή, καθώς μια ώρα πριν είχε φτάσει το πλοίο της γραμμής, ενώ στα τότε μέσα ενημέρωσης πανελλαδικά άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα επικίνδυνα φορτία που μεταφέρονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.