Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ξανά ο 28χρονος για τη δολοφονία Ίτον | Τι ειπώθηκε στη δίκη

14.53

«Δέχομαι ότι ισχύει»

Αυτές οι τρεις λέξεις ήταν η απάντηση του 28χρονου Χανιώτη στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας του ΜΟΔ Ρεθύμνου, όταν η πρόεδρος των ρώτησε στο τι έχει να πει για όλα όσα του καταλογίζονται. Και στη συνέχεια άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δικαστικής διερεύνησης της δολοφονίας της άτυχης Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον.

Πρώτη μάρτυρας στο δικαστήριο ήταν η αδερφή της Σούζαν, η 57χρονη Τζούλι η οποία περιέγραψε το προφίλ της αδερφής της υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και σήμερα ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της Ίτον δε γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του βιασμού και της δολοφονίας πάσχοντας από μετατραυματικό στρες. Η ίδια είχε κάνει αίτημα στο δικαστήριο την ώρα της κατάθεσης της να μην έχει οπτική επαφή με το πρόσωπο του δράστη και το εδώλιο τοποθετήθηκε πίσω από το κάθισμα του κατηγορουμένου.

Στη συνέχεια κατέθεσαν οι δύο Χανιώτες που βρήκαν τυχαία τη Σούζαν Ίτον στη σπηλιά λέγοντας το πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που δε γνωρίζει να την εντοπίσει. Ο αστυνομικός της ασφάλειας Χανίων που είχε αναλάβει από την αρχή της υπόθεση στη συνέχεια κατέθεσε ότι από την αρχή της προσαγωγής του ο κατηγορούμενος είχε υπερβολικό άγχος και μη φυσιολογική συμπεριφορά, ενώ για να δεθεί η υπόθεση με τα αποδεικτικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία τεχνολογικά μέσα τα οποία διέθεσαν και άλλες χώρες.

Όταν η πρόεδρος ανέγνωσε την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη αίσθηση έκαναν τα λόγια των ειδικών που τον εξέτασαν σε Τρίπολη και Αθήνα οι οποίοι μίλησαν για διαταραχή προσωπικότητας, απουσία συναισθήματος ενώ δεν απέκλεισαν το γεγονός να το ξανακάνει χαρακτηρίζοντας ως αξιοθαύμαστος ο τρόπος που λέει ψέματα.

Και μετά ακολούθησε η απολογία του η οποία ήταν μια στροφή 180 μοιρών σε όσα είχε πει στις καταθέσεις του σε αστυνομία και Ανακρίτρια Χανίων. Ξαφνικά η ανάγκη του να βρει μια γυναίκα να κάνει σεξ μαζί της με οποιοδήποτε τρόπο έγινε ένα τροχαίο ατύχημα. Καθόλη τη διάρκεια της απολογίας του έλεγε κάτι από την αλήθεια και λίγο από δικαιολογίες που δεν έπεισαν το δικαστήριο. Για παράδειγμα για το ατύχημα είπε στην αρχή ότι ήθελε να την πατήσει και στη συνέχεια ότι εκείνη ήθελε να στρίψει από τον δρόμο στο μνημείο και έπεσε πάνω του.

Σόκαρε με τα λεγόμενα του και την άνεση του το δικαστήριο ο 28χρονος για τον τρόπο αντιμετώπισης της 60χρονης, ενώ ο διάλογος με την πρόεδρο ήταν αποκαλυπτικός.

Όσο και να τον ρωτούσε για παράδειγμα αν δέχτηκε πιέσεις για να ομολογήσει τα όσα είπε προανακριτικά για τον βιασμό, εκείνος δεν ανάφερε κάτι συγκεκριμένο.

Τελικά η έδρα του επέβαλε ομόφωνα την ποινή των ισοβίων για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κατά πλειοψηφία 4-3 , 13 χρόνια και 4 μήνες για τον βιασμό και την οπλοκατοχή της μεταλλικής ράβδου.

Αν και στο δικαστήριο ήταν παρούσα η σύζυγος του 28χρονου καθόλη τη διάρκεια της δίκης, κάνει προσπάθεια να πάρει την επιμέλεια των δύο παιδιών της έχοντας απομακρυνθεί από την οικογένεια του συζύγου της και επιστρέφοντας στο πατρικό της.

Η ίδια τόνισε ότι δεν έχει ιδιαίτερη επικοινωνία με τον 28χρονο όσο διάστημα είναι στη φυλακή βάζοντας ως προτεραιότητα την ανατροφή των παιδιών της, ενώ ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια της Σούζαν Ίτον.