Βίντεο: Οικιστές Σταυρού: “Ζητάμε διάλογο με την εκκλησία σε νέα βάση – Δεν είμαστε οι άθλιοι των Χανίων”

15.58

Υπέρογκα χαρακτήρισαν για ακόμη μια φορά, οι οικιστές της περιοχής του Σταυρού στο Ακρωτήρι Χανίων, τα ποσά που ζητάει η ιερά μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων προκειμένου να περάσει νόμιμα στην ιδιοκτησία τους η γη στην οποία έχουν χτίσει τα σπίτια τους.

Μιας και ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου το 2002 το μοναστήρι κέρδισε έκταση 700 στρεμμάτων την οποία και διεκδικούσε με αποτέλεσμα πλέον, όπως λένε οι κάτοικοι, να έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό κλίμα καθώς από την μία πρέπει να πληρώσουν από 100.000 έως 250.000 ευρώ το στρέμμα, για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, και από την άλλη πρέπει να προχωρήσουν και σε νομιμοποίηση των σπιτιών αφού έχουν χτιστεί σε αγροτεμάχια και όχι σε οικόπεδα.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων ζήτησαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνό και τον Επίσκοπο Δορυλαίου, προκειμένου να ορισθεί τιμή ανά στρέμμα που να είναι σύμφωνη με τις τιμές της εφορίας των ορκωτών εκτιμητών που η Μονή τους ζήτησε, όπως είπαν, να απευθυνθούνε και να μπει ένα τέλος στην αντιδικία που έχει προκύψει και τόνισαν χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε οι άθλιοι των Χανίων, ζητάμε να επικρατήσει το δίκαιο.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από τον Οκτώβριο του 2019 έχουν υποβληθεί αγωγές από την εκκλησία προς 48 κατοίκους του Σταυρού ζητώντας την καταβολή ενοικίων για τα τελευταία 5 χρόνια που κυμαίνονται από 20.000 – 40.000 ευρώ.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κάτοικοι, πως ο Σταυρός ξεκίνησε δειλά – δειλά να κατοικείται από το 1955. Η αμμώδης έκταση δεν ανήκε σε κανέναν. Την δεκαετία του 1970 όλο και περισσότεροι πήγαιναν να μείνουν στον Σταυρό. Τότε, υπήρξε μια άτυπη συμφωνία με τον τότε Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, τον Μακαριστό Αθανάσιο Ντουρουντάκη να κατοικηθεί, να προσεχθεί, να ρημοτομηθεί σωστά και να υποστηριχτεί το Μοναστήρι στις ενέργειές του να κερδίσει την επίμαχη έκταση των 700 στρεμμάτων και εν συνεχεία, τονίζουν, τους είχε πει πως θα πλήρωναν ένα συμβολικό τίμημα για να πάρουν τους τίτλους.

Πάντως οι οικιστές επισήμαναν πως δεν έχουν σκοπό να πλήξουν το κύρος της εκκλησίας και δεν θα επιτρέψουν να πληγεί το κύρος της Μητρόπολης και του Μοναστηριού.