Βίντεο: Κορωνοϊος|”Σε κρίσιμη καμπή η κατάσταση αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα”

15.27

Σε δραματικούς τόνους είναι πλέον οι προειδοποιήσεις των ειδικών προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που εξαπλώνεται στην χώρα μας.

Η κατάσταση, όπως περιγράφουν πλέον είναι σε κρίσιμη καμπή και τονίζουν ότι αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, μπορεί ξεφύγει και να γίνει ανεξέλεγκτη.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα και η μεταφορά και διάδοση του κορωνοϊού από τους νέους, στους μεγαλύτερους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Χτες ανακοινώθηκαν 204 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Από αυτά για την Κρήτη καταγράφονται 2 στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά. Σήμερα ένας 26χρονος ταξιδιώτης μπήκε σε καραντίνα μετά το θετικό τεστ, σε φιλικό σπίτι που φιλοξενείται στα Χανιά.

Στη Μεσαρά βρίσκεται και σήμερα η ειδική μονάδα του ΕΟΔΥ, μετά και τον εντοπισμό των επτά συνολικά κρουσμάτων κορωνοϊού στην ευρύτερή περιοχή, μετά από αίτημα του Δημάρχου Φαιστού για επιπλέον τεστ. Πριν λίγες μέρες η μονάδα έλαβε 97 δειγμαοληπτικά τεστ που ήταν όλα αρνητικά.

Εν τω μεταξύ, Τα μέτρα που ελήφθησαν φαίνεται πως δεν επαρκούν, καθώς τα καταστήματα ναι μεν έκλεισαν, όμως τα πάρτι συνεχίζονται σε ιδιωτικές βίλες, δρόμους, παραλίες και πλατείες, δημιουργώντας νέες εστίες υπερμετάδοσης.

Το ενδεχόμενο του καθολικού lockdown έχει αποκλειστεί, όχι όμως και αυτό του περιορισμού της κυκλοφορίας που επανέρχεται στο τραπέζι.

Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου ζήτησε από όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους για 7 ημέρες μετά να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα το πρωί στην τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Oι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων θα ληφθούν στο τέλους του Αυγούστου με βάση τα τότε δεδομένα. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν προς το υπουργείο Παιδείας να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

 

 

 

Το μεγάλο στοίχημα, είναι και η επιστροφή των φοιτητών για την εξεταστική των Πανεπιστημίων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις για προληπτικά τεστ κορωνοϊού στους φοιτητές πριν επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά θρανία.