Κόλπος Κισάμου: Ξεκίνησαν και στη θάλασσα οι εργασίες για το μικρο καλώδιο

16.41

Μετά τις χερσαίες παρεμβάσεις, ήρθε η σειρά της υποθαλάσσιας διάνοιξης του πυθμένα προκειμένου να ποντιστεί το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο έπιασαν από το πρωί δουλειά με το πλοίο που σκάβει τον βυθό να είναι ορατό στον κόλπο της Κισάμου.

Στη διάνοιξη μέρος θα λάβουν και δύτες. Η Βελγική εταιρεία  σε συνεργασία με τα Ελληνικά καλώδια προχωρούν τις εργασίες οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στον κόλπο περίπου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερες δυσκολίες στη διαδρομή στην οποία θα γίνει το σκάψιμο στον πυθμένα της θάλασσας, καθώς από τη χαρτογράφηση λαμβάνονται υπόψιν το από που περνούν τράτες ώστε να μην τραυματίσουν το 132 χιλιομέτρων καλώδιο το οποίο θα βρίσκεται σε τέτοιο βάθος έως και 1.000 μέτρων από τη στάθμη της θάλασσας ώστε να μην προκληθούν ζημιές.

Εν τω μεταξύ οι εταιρείες έχουν αναλάβει και τη διάνοιξη και διαμόρφωση του παραλιακού δρόμου στα Νωπήγεια ώστε τα βαριά μηχανήματα να έχουν πρόσβαση στο εργοτάξιο.

Να θυμίσουμε μέχρι σήμερα τα Ελληνικά Καλώδια κατασκεύαζαν το καλώδιο ενώ παράλληλα εκτελούνταν το πέρασμα του αγωγού στον ΒΟΑΚ για την Κρήτη με αντίστοιχες χερσαίες εργασίες στην Πελοπόννησο. Το έργο ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, προϋπολογισμού 365 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν θα έχουμε ολοκληρώσει από εδώ θα πάμε στην Πελοπόννησο όπου θα προετοιμάσουμε και εκεί την περιοχή, όπου το πλοίο μας θα αφιχθεί από την Κίσαμο στην Πελοπόννησο.