1.500 δενδρύλλια καστανιάς θα μοιραστούν σε καστανοπαραγωγούς στα Χανιά

17.39

Η σφήκα της Καστανιάς μετά την Κίνα, μπήκε πριν λίγα χρόνια στην Ιταλία και από το 2014 που πρόσβαλε τα δέντρα στην Κατερίνη έχει φτάσει τώρα στην Πελοπόννησο. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το έντομο που προσβάλλει τις Καστανιές να φτάσει στον νομό Χανίων, μέσω των εισαγωγών, το δασαρχείο και το ΜΑΙΧ θα μοιράσουν 1500 φυτώρια στους καστανοπαραγωγούς των Δήμων Κισάμου, Πλατανιά και Κανδάνου Σελίνου.

Οι ενδιαφερόμενοι καστανοπαραγωγοί θα πρέπει να κάνουν αιτήσεις μέχρι Την Τετάρτη  22 Ιανουαρίου στη Διεύθυνση Δασών Χανίων. Να σημειωθεί ότι η Σφήκα γεννά τα αυγά της σε σημείο που εμποδίζει τη βλάστηση και η παραγωγή σε κάθε δέντρο μειώνεται έως και 80%. Αυτό σε συνδυασμό με το έλκος της Καστανιάς και την μελάνωση θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια αρκετά κερδοφόρα παραγωγή.

Οι δήμαρχοι ζητούν την επέκταση του προγράμματος καθώς αν και θα μοιραστούν φυτώρια και για τα δύο επόμενα χρόνια, αυτά δεν είναι αρκετά για να ανανεώσουν την παραγωγή κάστανων στον νομό.

Το πρόγραμμα το οποίο έχει διάρκεια 4,5 χρόνια ξεκίνησε το 2016 και λήγει το 2021 και είναι προϋπολογισμού 196.000 ευρώ.