15.000 οι επισκέπτες στο Φαράγγι της Σαμαριάς μέχρι σήμερα

16.36

Περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται η επισκεψιμότητα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Το 2022 ο Εθνικός Δρυμός άνοιξε στις 6 Μαΐου λόγω καιρού, ενώ φέτος στις 29 Απριλίου για τα δύο πρώτα χιλιόμετρα από τη νότια είσοδο και από την Πρωτομαγιά σε όλο το μήκος του ωστόσο έχει κλείσει κάποιες μέρες όπως προχθές λόγω καιρού.

Μέχρι σήμερα έχουν περάσει το Φαράγγι φέτος περίπου 15.000 άτομα. Το 2022 που ήταν χρονιά ρεκόρ δεκαπενταετίας, το επισκέφτηκαν 168.593 άτομα ενώ την πενταετία 2018- 2022 τον Εθνικό δρυμό πέρασαν 634.285 άτομα. Μια από τις χειρότερες χρονιές ήταν μέσα στην πανδημία όπου το 2020 το πέρασαν 56.287.

Στο Φαράγγι εργάζονται καθημερινά από 35 έως 40 άτομα για να βοηθούν τους επισκέπτες. Μάλιστα φέτος η πλειοψηφία τους έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες καθώς να θυμίσουμε πως εντός του Φαραγγιού έχουν τοποθετηθεί τρεις απινιδωτές, αλλά και ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, ενώ ακόμα δεν υπάρχει απάντηση για το αν θα τοποθετηθεί γιατρός.

Εν τω μεταξύ, οι τραυματισμοί σοβαροί και ελαφριοί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο με τους εργαζόμενους να αποτρέπουν πολλές φορές εκείνους οι οποίοι είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία και δεν έχουν εμπειρία πεζοπορίας να το περάσουν.

Σε ότι αφορά στην τιμή του εισιτηρίου να θυμίσουμε πως παραμένει στα 5 ευρώ με την ηλεκτρονική εξαγορά του να κερδίζει έδαφος φέτος και να έχει πενταπλασιαστεί το ποσοστό στο 25% σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, αν και Μάιος, το νερό στο Φαράγγι είναι λίγο, παρά τον βροχερό αυτόν μήνα.