Άλλη μια ιστορική γέφυρα στα Χανιά προβληματίζει τους μελετητές – Πως θα οριοθετηθεί ο Κλαδισός;

17.13

Τα βάθρα της ιστορικής αυτής γέφυρας στον Κλαδισό δεν είναι λειτουργικά καθώς δε χωρά ο όγκος του νερού από τον ποταμό, δε γίνεται όμως και να γκρεμιστούν καθώς τουλάχιστον στο παρελθόν η αρχαιολογία ήταν αρνητική καθώς αποτελούν μνημείο.

Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να συμπεριλάβει προς επίλυση η μελέτη που θα συντάξει ο μηχανικός για την οριοθέτηση του Κλαδισού ποταμού.

Το έργο είναι πολύ σημαντικό καθώς οι καιρικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο έντονες για την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων και θα πρέπει οι υποδομές να αντέξουν για να μην πνιγούν περιοχές πέριξ του Κλαδισού.

Να θυμίσουμε πως αυτή η γέφυρα στον εμφύλιο ήταν ένα εκθετήριο νεκρών σωμάτων και κομμένων κεφαλών ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού από τις παραστρατιωτικές ομάδες των εθνικοφρόνων. Πρόκειται για ιστορικό μνημείο το οποίο θα αποτελέσει μήλον της έριδος στο πλαίσιο της οριοθέτησης του ποταμού.

Η όλη μελέτη είναι ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς ο Κλαδισός πηγάζει από τα Λευκά Όρη, συγκεντρώνει τα νερά της κοιλάδας του Θερίσου και εκβάλει στη Νέα Χώρα. Παλιότερα ήταν ένα ορμητικό ποτάμι που τώρα έχει στερέψει εξαιτίας και της ανθρώπινης παρέμβασης, αφήνοντας τον υδροβιότοπο στις εκβολές του.

Στόχος της Αντιπεριφέρειας Χανίων είναι η μελέτη για τα τεύχη δημοπράτησης να ολοκληρωθεί σε τρεις με τέσσερις μήνες.