Απόγνωση στην αγορά φέρνει το νέο χαράτσι στα καύσιμα

14.46

          
Την ανιούσα θα πάρουν και τα καύσιμα από τις αρχές του 2017 έπειτα από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
 
«Μεγάλοι χαμένοι» θα είναι οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν πρόσφατα -για λόγους οικονομίας- πετρελαιοκίνητα οχήματα, καθώς η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης αγγίζει τα 8 λεπτά το λίτρο και πλέον ανεβαίνει στο 1,10 ευρώ!
 
Οι νέοι έμμεσοι φόροι οδηγούν σε απόγνωση τους καταναλωτές, ενώ και οι πρατηριούχοι θέτουν πλέον θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους.
 

Πιο αναλυτικά, «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών θα βάλει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στα καύσιμα που από τις αρχές της νέας χρονιάς θα πάρουν την ανιούσα.
 
Στην βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Έτσι, μαζί με το νέο ΦΠΑ θα πωλείται κατά 3,7 λεπτά ακριβότερη.
 
«Μεγάλοι χαμένοι» βγαίνουν οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν πρόσφατα για λόγους οικονομίας πετρελαιοκίνητα οχήματα. Μαζί με τον ΦΠΑ η αύξηση που έρχεται στο πετρέλαιο κίνησης αγγίζει τα 8 λεπτά το λίτρο, το οποίο ανεβαίνει πλέον στο 1,10 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος ξοδεύει 5.000 ευρώ το χρόνο για τις μετακινήσεις του, με τη νέα αύξηση θα δει το κόστος να εκτινάσσεται στα 5.400 ευρώ!
 
Ο πρόεδρος των πρατηριούχων στο Ρέθυμνο, Ηρακλής Ξυδάκης, μιλώντας στη «Ν.Τ.» δεν κρύβει την οργή του κάνοντας λόγο για ένα μέγα διαχρονικό λάθος που έκανε η κυβέρνηση με την υπερβολική φορολόγηση των καυσίμων.
 
Από την πρωτοχρονιά του 2017 θα αυξηθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης από 0,75 σε 0,81 ευρώ το λίτρο, ενώ κατά 12,4 λεπτά θα αυξηθεί και το υγραέριο κίνησης.
 
Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, υπολογίζει να εισπράττει επιπλέον έσοδα μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, από τις αυξήσεις στα καύσιμα, παρότι η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει πως οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης.