Χανιά: Απολογούνται την Κυριακή οι συλληφθέντες για την εμπορία ωαρίων – βρεφών

16.42

Μετά από πολύωρη αναμονή στην Εισαγγελία οι 9 συλληφθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή για την υπόθεση εμπορίας ωαρίων και βρεφών μέσω παρένθετων μητέρων στα Χανιά. Ανακριτής και Εισαγγελέας για περισσότερες από 7 ώρες μελετούσαν την ογκωδέστατη δικογραφία για να ασκήσουν τις διώξεις. Εν τω μεταξύ,  θέση για το μέλλον του γενετικού υλικού που βρίσκεται στο κέντρο αναπαραγωγής ιδιοκτησίας του γυναικολόγου που φέρεται ως ο εγκέφαλος της υπόθεσης πήρε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Είναι 7 το απόγευμα της Τετάρτης και οι 9 συλληφθέντες για την υπόθεση των παράνομων ιδιωτικών υιοθεσιών οδηγούνται ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα. Ο γιατρός ιδιοκτήτης του κέντρου Αναπαραγωγής, ο εμβρυολόγος, υπάλληλοι του κέντρου και κλινικών, γυναίκες που στρατολογούσαν αλλοδαπές ως παρένθετες, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια περιμένοντας να ακούσουν τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Η διαδικασία αυτή κράτησε περίπου 7 ώρες με Ανακριτή και Εισαγγελέα να μελετούν όλες αυτές τις ώρες την ογκωδέστατη δικογραφία χιλιάδων σελίδων η οποία έφτασε στα γραφεία τους σε δύο κούτες Α4. Λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα την πόρτα των ανακριτικών αρχών πέρασε ο πρώτος κατηγορούμενος και στη συνέχεια οι υπόλοιποι όπου ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή.

Την ησυχία το βράδυ της Τετάρτης στον υπαίθριο χώρο των δικαστηρίων έσπαγε το κλάμα του νεογέννητου βρέφους μόλις 9 ημερών το οποίο οδηγήθηκε μαζί με τη μητέρα του στα δικαστήρια. Είναι η μία από τις δύο γυναίκες που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Βενιζέλος της Αθήνας την ώρα που θα το παρέδιδαν στους ενδιαφερόμενους γονείς.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του Χανιώτη γιατρού:

«Η υπόθεση είναι εξαιρετικά συνθέτη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής αλλά ίσως και για τα ελληνικά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές αρχές. Έχουμε πάρει προθεσμία για την απολογία γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος και ο εντολέας μου θα απολογηθεί το πρωί της Κυριακής 7 η ώρα».

«Ο εντολέας μου έχει πεποίθηση ότι με την επεξεργασία που θα γίνει θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο «Δεν έχουμε λάβει κατηγορητήριο από την κα Ανακρίτρια για να έχουμε ζήτημα άρνησης ή κατάφασης για κάποιες συμπεριφορές, ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που είχαν κίνητρο τη γονεϊκότητα».

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. αφορά τα αδικήματα της,

-συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση,

-εμπορία ανθρώπων,

-μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα,

-παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης —-αναπαραγωγής,

-πλαστογραφία,

-διατάραξη οικογενειακής τάξης,

-απάτη,

-σωματική βλάβη

-παράβαση της νομοθεσίας για ναρκωτικά

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε ορμονοθεραπεία στο συγκεκριμένο κέντρο και πρέπει να προχωρήσουν οι ιατρικές πράξεις έχουν αναστατωθεί από τις εξελίξεις όπως και εκείνες που φυλάσσονται τα ωάρια τους μέσω της κρυοσυντήρησης με την εθνική αρχή ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να προχωρά σε ανακοίνωση ότι υπάρχουν αναπληρωτές γιατροί για να προχωρήσουν τις διαδικασίες.