Δωροθέα Μερκούρη: «Η μεγαλύτερη «σύμπτωση» είναι η γνωριμία με τον άνδρα που έκανα δύο παιδιά»

08.00

Η Δωροθέα Μερκούρη είναι μια γυναίκα που έχει ζήσει την ζωή της και με το παραπάνω. Για ποια πράγματα έχει μετανιώσει;

«Μετάνιωσα που δεν συνέχισα τη μουσική και το χoρό, όταν ήμουν μικρή. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Μπορώ να το κάνω ακόμη και τώρα. Μπορεί να ξεκινήσω να μάθω μια νέα γλώσσα. Επειδή θέλω εκεί που πηγαίνω να επικοινωνώ με τη γλώσσα τους. Μιλάω ιταλικά και ελληνικά, σαν μητρικές γλώσσες. Τα αγγλικά είναι η οικογενειακή μας γλώσσα, αφού στο σπίτι έτσι επικοινωνούσαμε. Μιλάω επίσης γαλλικά και ισπανικά και η τελευταία γλώσσα που έχω μάθει είναι τα Πορτογαλικά. Μου αρέσει η Βραζιλία, την επισκέπτομαι συχνά, έχω φίλους, εκεί» τόνισε στο People.

-Ποιες θεωρείς τις συμπτώσεις που σου άλλαξαν τη ζωή;

«Δεν υπάρχουν συμπτώσεις.»

-Πιστεύεις στο κάρμα;

«Ναι. Δεν είναι συμπτώσεις οι έρωτες που περνάνε από τη ζωή σου, οι άνδρες, οι φίλοι, αλλά και η οικογένεια. Δεν «πέφτεις» από σύμπτωση σε μια οικογένεια, γίνεται για κάποιο λόγο. Η μεγαλύτερη «σύμπτωση» είναι η γνωριμία με τον άνδρα που έκανα δύο παιδιά. Και όλο αυτό, έτσι όπως συνέβη, ήταν περίεργο. Τον γνώρισα, μετά τον είδα ξανά μετά από πολύ καιρό. Ήταν σαν να μην ήθελε να φύγει από τη ζωή μου. Ήταν σαν να έπεφτε συνεχώς μπροστά μου, σαν να έπρεπε να γίνει. Τον γνώρισα για να κάνω δύο παιδιά και να μάθω πράγματα από εκείνον. Τα παιδιά μου τα έκανα όταν ήμουν μικρή.

Δεν ήξερα τι μου γινόταν τότε. Δεν ήξερα τι πάει να πει σχέση, οικογένεια. Το είχαμε κάνει λίγο σαν «ναι, είμαστε μια οικογένεια, αλλά δεν είμαστε κιόλας», ταξιδεύαμε και οι δύο, φεύγαμε, ερχόμασταν. Δεν ήμασταν η παραδοσιακή οικογένεια. Αλλά έτσι ήταν και η οικογένεια στην οποία μεγάλωσα κι εγώ. Δεν ήταν η κλασική ιταλική ή ελληνική οικογένεια. Βέβαια έχουμε μια οικογενειακή συνεξάρτηση, ξέρει ο καθένας τι κάνει ο άλλος. Ξέρεις, αυτό που μας έχει διαλύσει δυστυχώς στη Μεσόγειο. Είναι ωραίο, αλλά φτάνει. Είναι αυτό το «μεσογειακό πρόβλημά» μας, αν και νομίζω πως είναι το πιο ωραίο μας πρόβλημα.

Έτσι, επειδή είχα ήδη μια στενή οικογενειακή σχέση, δεν δημιούργησα μια δεύτερη οικογένεια στη Νέα Υόρκη. Υπήρχε μια αστάθεια για το ποια είναι η οικογένειά μου. Είχα τον μπαμπά μου, τη μαμά μου, την οικογένειά μου στην Ιταλία και μετά είχα την οικογένεια του άνδρα μου, στην Ολλανδία. Πού να συνεννοηθείς; Γινόταν χαμός γιατί είχαμε βάση τη Νέα Υόρκη. Τώρα τα σκέφτομαι και γελάω.»