Εμβολιασμός και όχι αντιβιοτικά για να γλιτώσουμε από την γρίπη…

14.25

         
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός και όχι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών -και μάλιστα χωρίς ιατρική συνταγή- είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τον ιό της γρίπης, που το επόμενο διάστημα θα κάνει αισθητή την παρουσία του.
 
Την προειδοποίηση αυτή κάνει η επιστημονική κοινότητα, που καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα, ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό τους και να μην πέσουν αργότερα στο κρεβάτι από τον ιό της γρίπης.

  
«ΝΑΙ» στα αντιγριπικά εμβόλια και «ΟΧΙ» στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, προτρέπει τους πολίτες η επιστημονική κοινότητα για θωρακίσουν τον οργανισμό τους από τον ιό της γρίπης που
βρίσκεται προ των πυλών.
 
Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό είναι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ώστε κατά το επιδημικό κύμα της γρίπης που είναι μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου ο ανθρώπινος οργανισμός να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί.
 
Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δείχνουν να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν για να μην τους ρίξει αργότερα στο κρεβάτι ο ιός της γρίπης.
 
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Κατά συνέπεια ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
 
Ο φαρμακευτικός σύλλογος Ρεθύμνου δίνει πολύτιμες συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γρίπης, που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, που για να περάσει δεν χρειάζεται να παίρνουμε από μόνοι μας αντιβίωση.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και ασφαλές, ενώ τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στον ιό της γρίπης και σε ιογενείς λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα.
 
Αυτή την ώρα στην ελληνική αγορά παρατηρείται επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, με μοναδική ίσως εξαίρεση ενός εμβολίου του πνευμονιόκοκου, στο οποίο παρατηρείται έλλειψη.