Εν αναμονή μιας ενδεχόμενης παράτασης για την κατάθεση αντιρρήσεων των πολιτών στους Δασικούς χάρτες

16.00

Εν αναμονή μιας ενδεχόμενης παράτασης είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για την κατάθεση αντιρρήσεων των πολιτών στους Δασικούς χάρτες. Να θυμίσουμε ότι η προθεσμία λήγει σήμερα Δευτέρα μετά από παρατάσεις σε Ηράκλειο και Λασίθι και όσοι δεν προλάβουν δε θα μπορούν να διεκδικήσουν την περιουσία τους την οποία το Κράτος χαρακτηρίζει ως δασική και άρα δική του. Στα Χανιά η προθεσμία λήγει στις 26 Μαΐου.

Από τη μία οι αλλαγές στις νομικές ρυθμίσεις που διέπουν τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων των δασικών χαρτών και από την άλλη οι διαδικασίες για το κτηματολόγιο καθυστέρησαν τους πολίτες από την κατάθεση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σήμερα ήταν η καταληκτική προθεσμία για το Ηράκλειο και το Λασίθι, και στα Δασαρχεία των νομών η προσέλευση τις τελευταίες ημέρες ήταν περιορισμένη. Για τα Χανιά η προθεσμία λήγει στις 26 Μαΐου.

Αρκετοί ιδιοκτήτες γεωργικών εκτάσεων περίμεναν να δουν την εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων και δεν έχουν καταθέσει τις αντιρρήσεις τους. Για παράδειγμα θεωρούν ότι αφού η περιουσία τους δηλώνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαίνει ότι δεν είναι δασική ενώ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την καλλιέργεια για παράδειγμα της ελιάς χωρίς όμως η έκταση που έχει χαρακτηριστεί ως ΔΑ να μπορεί να γίνει οικόπεδο. Στις υπηρεσίες αυτή η ρύθμιση δεν έχει γίνει πράξη και η Δασάρχης καλεί τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες έστω και τώρα να καταθέσουν αίτηση διόρθωσης για πρόδηλα λάθη που είναι δωρεάν στην εφαρμογή.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 2.500 αιτήσεις αντιρρήσεων ή πρόδηλων λαθών στο Δασαρχείο Χανίων. Οι πολίτες από την πρώτη ανάρτηση των δασικών χαρτών είχαν περίπου 16 μήνες για να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους ενώ οι υποθέσεις εκείνων που το έπραξαν στην παλιά ανάρτηση, ήδη από το 2017, δεν έχουν ακόμα πάρει την απόφαση του Δασαρχείου στα χέρια τους.

Τέλος λόγω της πανδημίας η δασάρχης Χανίων σημειώνει ότι οι επιτροπές δε συνεδρίαζαν και από τώρα ξεκινά η διερεύνηση των αντιρρήσεων.

Όλες αυτές οι διαδικασίες αναφέρονται στον χαρακτήρα των εκτάσεων και όχι στο ιδιοκτησιακό.