Επεκτείνεται με 9 μεγάλα κτήρια το ΙΤΕ – Τα δύο στα Χανιά

17.41

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) δημοπρατεί 9 μεγάλα κτηριακά έργα σε 5 Πόλεις της Ελλάδας, 4 ΣΤΟ Ηράκλειο, 2 στα Χανιά, 1 στο Ρέθυμνο, 1 στην Πάτρα και 1 στα Ιωάννινα όπου λειτουργούν Ινστιτούτα του.

Τα κτήρια αυτά έχει εδώ και λίγους μήνες εγκριθεί να κατασκευαστούν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προϋπολογισμού 56 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει λάβει το ΙΤΕ στα περισσότερα από 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Από τα 56 εκατομμύρια στα Χανιά προβλέπονται τα 12 για την κατασκευή δύο κτηρίων. Ένα για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης 3.501,56 τ.μ. και το κτήριο έρευνας και Ανάπτυξης της επέκτασης του Επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου. Και τα δύο κτήρια θα στεγάσουν, μεταξύ άλλων, ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους.

Στο ΙΤΕ η έρευνα είναι ατελείωτη σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία και στα νέα κτήρια οι ερευνητές θα βρουν χώρο να εργάζονται με άνεση ενώ οι γονείς θα είναι ήσυχοι να κάνουν τη δουλειά τους και μετά το σχόλασμα των παιδιών από το σχολείο αφού στο Ηράκλειο θα κατασκευαστεί και μια υποδομή 500 τ.μ. φιλοξενίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Η κατασκευή των κτηρίων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025 το οποίο είναι και ο όρος του Ταμείου Ανάκαμψης.