Γεμάτα σκουλήκια τα σακιά από τον δάκο στις ελιές – Τί λένε οι ελαιουργοί στα Χανιά

17.19

Πως και πως περίμεναν στο παρελθόν οι εργάτες γης να κλείσουν τα ξενοδοχεία στα οποία αρκετοί απασχολούνταν, για να εργαστούν στην ελαιοσυγκομιδή. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που ερχόντουσαν στην Κρήτη για να μαζέψουν ελιές κυρίως  από τη βόρεια Ελλάδας. Φέτος η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Οι εργάτες είναι μετρημένοι και για τον λόγο αυτό το μεροκάματο των περίπου 40 ευρώ έχει πάει μέχρι και 70 με αποτέλεσμα ούτε οι παραγωγοί αλλά ούτε και οι ελαιουργοί να βρίσκουν εργατικά χέρια.

Τις προηγούμενες χρονιές κάτι έφταιγε στη φύση και οι ποσότητες του ελαιοκάρπου ήταν περιορισμένες ή και οι ποιότητες κακές, από τον δάκο, το γλοιοσπόριο ή από κάποια κακοκαιρία. Φέτος η έλλειψη εργατών είναι αυτή που θα βοηθήσει τον δάκο να κάνει ζημιά στην ποιότητα.

Οι ελαιουργοί εκπέμπουν SOS καθώς εκτός της έλλειψης εργατικών χεριών και το ενεργειακό κόστος θα είναι αυτό που δε θα φέρει χαμόγελα ούτε στους αγρότες ούτε σε εκείνους από την αύξηση της παραγωγής.

Ο κ. Κουκάκης υπογραμμίζει ότι σε όλα αυτά το Κράτος απουσιάζει με επιδοτήσεις και λύσεις, αφού ακόμα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την τοποθέτηση πάνελ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, στέκεται εμπόδιο στις διαδικασίες.

Πάντως προς το παρόν η ελαιοσυγκομιδή εξελίσσεται ομαλά από την άποψη των αποδόσεων τόσο σε ποσότητες όσο και σε οξύτητες με την τιμή στο κιλό κατά μέσο όρο στα 4 και 4 ευρώ και 10 λεπτά.