Κατά μέσο όρο 50 ευρώ το άτομο είναι τα χρήματα που ξοδεύουν οι τουρίστες στα Χανιά

16.32

Μπορεί να είναι αυξημένη η κίνηση από τουρίστες στο κέντρο της πόλης των Χανίων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αφήνουν τα χρήματα που άφηναν παλιότερα στις εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και στα καταστήματα εστίασης. Αυτό συζητά το σύνολο των επιχειρηματιών λέγοντας ότι είναι πολύ διστακτικοί στις αγορές τους.

Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια τουριστών από την Πολωνία μας είπε ότι διαμένει σε all inclusive ξενοδοχείο, διαθέτοντας το πολύ την ημέρα 25 ευρώ ενώ για κάποια εκδρομή μπορεί να φτάσει και τα 100 ευρώ.

25 ευρώ; – Ναι αλλά όταν θέλουμε να πάμε για παράδειγμα στο Ελαφονήσι

πληρώνουμε περισσότερα. Από τα 25 θα φτάσουμε τα 100 για μία μέρα.

Μάλιστα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες παλιότερα η πλειοψηφία των επισκεπτών ήταν Σκανδιναβοί στα Χανιά, ενώ τώρα είναι Πολωνοί, Ούγγροι και εθνικότητες του πρώην ανατολικού μπλοκ με χαμηλή αγοραστική δύναμη.

Πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε την ημέρα για τις διακοπές σας;

  • Νομίζω μόνο για φαγητό περίπου 80 ευρώ για δύο άτομα. – Τουρίστας από Ιταλία.

Νομίζω 100 ευρώ (την ημέρα, οι 2 μας) – Τουρίστρια από την Πολωνία.

Περίπου 120 με 130 ευρώ την ημέρα, τα οποία ήταν περισσότερα

από αυτά που θα μπορούσα να ξοδέψω αλλά ήταν καλά– Τουρίστας από Ιρλανδία

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων των επισκεπτών την ημέρα διατίθεται για φαγητό και ποτό, αφήνοντας πίσω τις αγορές για ρούχα και άλλα είδη.

Πάντως οι ξένοι επισκέπτες δεν ξοδεύουν και πολύ λιγότερα από όσα θα ξόδευε και η πλειοψηφία των Ελλήνων τουριστών σε μια άλλη χώρα ως επισκέπτες την ημέρα.