Μόλις έδεσε το Έλυρος στη Σούδα. Καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα στο Δασκαλογιάννης

08.05

Από τις 6 το πρωί προσπαθούσε ο καπετάνιος να δέσει το πλοίο Έλυρος της ΑΝΕΚ στο λιμάνι της Σούδας.

 

Οι έντονοι νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ απέτρεψαν όλες τις μανούβρες του καπετάνιου για να δέσει με ασφάλεια το πλοίο στον προβλήτα.

Στο πλοίο επιβαίνουν 539 επιβάτες και το περίπου 9ωρο ταξίδι τους τελικά είχε διάρκεια 13 ώρες, γιατί αν και ήταν δίπλα από τη στεριά δε μπορούσαν να τη φτάσουν.

12884410_1115525818481936_496126153_n

Το πλοίο προσέγγισαν και 4 ρυμουλκά για να το βοηθήσουν να δέσει, και κάποια στιγμή σε ένα ρυμουλκό  έσπασε και ο κάβος πρόσδεσης του με το Έλυρος.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Χανίων, η επιχείρηση μόλις ολοκληρώθηκε και οι επιβάτες σιγά – σιγά θα αποβιβαστούν, ενώ αρχικά υπήρχε ο κίνδυνος να διαρκέσει η επιχείρηση μέχρι το μεσημέρι οπότε και θα κοπάσουν οι άνεμοι.

 

Στο αεροδρόμιο των Χανίων τώρα, η εικόνα δεν είναι καλύτερη αφού δεν πέταξαν οι πρωινές πτήσεις της Aegean και της Ryanair με προορισμό το Ελευθεριος Βενιζέλος της Αθήνας.

 

Οι νοτιάδες δεν άφησαν τα αεροπλάνα να φύγουν. Η πτήση για την Aegean ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει για τις 6:45 και της Ryanair 6:40 με εκατοντάδες επιβάτες και στις δύο πτήσεις.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Aegean μόλις είδε ότι το αεροπλάνο δε μπορεί να πετάξει άνοιξε τις πόρτες και ενημέρωσε τους επιβάτες να αποβιβαστούν στον αερολιμένα μέχρι να τους ανακοινώσει πότε θα μπορέσουν να φύγουν, ενώ στη Ryanair οι επιβάτες παρέμειναν στο αεροσκάφος για περίπου δύο ώρες μέχρι να αποβιβαστούν και εκείνοι στον αεροσταθμό.

 

Μέχρι στιγμής, οι επιβάτες της Ryanair θα αναχωρήσουν στη 1.30 το μεσημέρι, ενώ οι επιβάτες της Aegean θα πετάξουν για Αθήνα μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στο Ηράκλειο, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν τριε πτήσεις. Συγκεκριμένα:

η πτήση 300 ΑΠΌ ΑΘΉΝΑ AEGEAN, η πτήση 710 ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ AEGEAN και η πτήση 304 ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ AEGEAN

 

 

φωτογραφίες: Κώστας Χαιρεκάκης