Ολοκληρώθηκε το 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

13.16

Με την Καταληκτήρια Συνεδρία το μεσημέρι της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, σε κλίμα μεγάλης ικανοποίησης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (21-25/9/2016) που οργάνωσε η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητής  Γρηγόρης Σηφάκης, στον καταληκτήριο λόγο του, έγιναν συνολικά 319 εισηγήσεις στα καθιερωμένα τρία τμήματα και στα εργαστήρια του Συνεδρίου. Ο Γενικός Γραμματέας του 12ου ΔΚΣ, καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός πληροφόρησε τους συνέδρους, για την ηλεκτρονική έκδοση των Πεπραγμένων, τα οποία θα αναρτηθούν σε ηλεκτρονική μορφή, σε λογισμικό ελεύθερης πρόσβασης (Open Source), με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική διάδοση της επιστημονικής γνώσης.
 

Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι εργασίες του 12ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις κρητολογικές επιστήμες. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε τόσο για την αισθητική όσο και για τη λειτουργικότητα του χώρου υποδοχής του Συνεδρίου, δηλαδή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών και των συνέδρων.
 
Με απόφαση της Ολομέλειας, το επόμενο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο θα διοργανωθεί από την ΕΚΙΜ στον Άγιο Νικόλαο, το 2021, με την υποστήριξη του Αγίου Νικολάου, ο Δήμαρχος του οποίου κ. Αντώνης Ζερβός παρέστη και χαιρέτησε την Ολομέλεια.
 
Επίσης, μετά από πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής, η Ολομέλεια υιοθέτησε τα ακόλουθα ψηφίσματα:
 

«Οι σύνεδροι του 12 ΔΚΣ, το οποίο είχε ως θεματικό άξονα τις «μετακινήσεις», στη Καταληκτήρια Συνεδρία του, αποδοκιμάζουν κάθε ξενοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά και προτρέπουν όλους, εντός και εκτός επιστημονικής κοινότητας, σε έμπρακτες εκδηλώσεις υπεράσπισης και βοήθειας των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους ως πρόσφυγες και μετανάστες». 
«Οι σύνεδροι του 12 ΔΚΣ στην Καταληκτήρια Συνεδρία του εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την τύχη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Οι σύνεδροι ζητούν από την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει τον επιστημονικό  χαρακτήρα του Ινστιτούτου και γενικότερα τις προϋποθέσεις συνέχισης του ερευνητικού έργου του». 
 

Ευχαριστίες για την ποικιλότροπη υποστήριξη της οργάνωσης του Συνεδρίου εκφράζονται στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά στη Γενική Γραμματέα κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά στον Περιφερειάρχη κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, στο Δήμο Ηρακλείου και προσωπικά στον Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό, και την Αντιδήμαρχο κυρία Αριστέα Πλεύρη, στη ΔΕΠΤΑΗ και προσωπικά στον Πρόεδρό της κ. Μηνά Καπετανάκη, στον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην κυρία Μάρω Μανουρά και στα άλλα μέλη του ΔΣ, καθώς και σε όλους τους εργαζομένους στη δημοτική επιχείρηση, στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, στις Μινωικές Γραμμές και προσωπικά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αντώνη Μανιαδάκη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.