Πέφτει συνεχώς η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κάτω 15%-20% από πέρυσι

11.06
Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2013, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 1,27 ευρώ το λίτρο. Τον φετινό Οκτώβριο ωστόσο η μέση τιμή του κινείται στα επίπεδα του 1- 1,04 ευρώ το λίτρο, και μάλιστα με συνεχείς πτωτικές τάσεις.
 
Πρόκειται για μια από τις χαμηλότερες τιμές που έχουν δει καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, ενώ όσοι είναι δικαιούχοι επιδόματος τότε θα αγοράσουν πετρέλαιο μεταξύ 65 και 69 λεπτών το λίτρο.
 
Από σήμερα μάλιστα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης λογικά θα μειωθεί περαιτέρω. Χθες η διεθνής τιμή του μαύρου χρυσού έκλεισε σε χαμηλό επίπεδο δύο ετών, έπειτα και από τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στα αποθέματα αργού. 
 
Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,97 δολάρια ή 2,4% πέφτοντας στα 80,50 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 28 Ιουνίου του 2012. 
 
Το συμβόλαιο αργού τύπου brent έχασε 1,51 δολάρια ή 1,8% στα 84,71 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, σημειώνοντας το τρίτο χαμηλότερο κλείσιμο στο έτος. 
 
Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες έχουν υποχωρήσει περίπου 25% από τα υψηλά του Ιουνίου. 
 
Νωρίτερα τα κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια. 
 
Πριν την ανακοίνωση των αποθεμάτων το πετρέλαιο διαπραγματευόταν πέριξ των 82,55 δολαρίων.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των αναλυτών, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές το πρσεχές διάστημα. Η μείωση του ενεργειακού κόστους ισοδυναμεί με “μάννα εξ ουρανού” για την παγκόσμια οικονομία και τις εθνικές οικονομίες των πιο εξαρτημένων απ’ αυτό χωρών (βλέπε Ελλάδα) -εξαιρούνται φυσικά οι οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών κρατών.
 
Ειδικότερα για την ευρωζώνη η εξέλιξη είναι καλοδεχούμενη για δύο επιπλέον λόγους: Αφενός επειδή όλα δείχνουν ότι η οικονομία της ετοιμάζεται για μια ακόμη βουτιά σε ύφεση και αφετέρου επειδή η πτώση των τιμών του πετρελαίου συμπίπτει με την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (οι αγοραπωλησίες πετρελαίου γίνονται, ως γνωστόν, σε δολάρια).
 
Αντέχει η βενζίνη
 
Αντίθετα με το πετρέλαιο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις βενζίνες. Πέρυσι τέτοια εποχή η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 1,65 ευρώ το λίτρο. Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, αλλά πάντως λίγο πάνω από τα 1,60 ευρώ το λίτρο, βρίσκεται και σήμερα. Οπως πάντως όλα τα καύσιμα, έτσι και η δική της τιμή κινείται πτωτικά. Φυσικά υπάρχουν και πρατήρια που πωλούν αμόλυβδη αρκετά κάτω από τα 1,60 ευρώ (μεταξύ 1,50-1,55 ευρώ), αλλά σπανίζουν. Στην Αττική πάντως η μέση τιμή βρίσκεται λίγο κάτω από τα 1,60 ευρώ.

tanea.gr