Πότε απαγορεύεται η εργασία στους εξωτερικούς χώρους λόγω καύσωνα

16.27

Αν η θερμοκρασία είναι στους 42 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία σε τουλάχιστον 14% ή ο υδράργυρος έχει ανέβει στους 40 βαθμούς και η υγρασία είναι στο 20% βάση νόμου, απαγορεύονται όλες οι χειρονακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο. Τα μέτρα αυτά λήφθηκαν για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα για τις ώρες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Η θερμοκρασία στις 12 το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης των Χανίων ήταν στους 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν υπήρχε ιδιαίτερη κίνηση στους δρόμους είτε σε αυτοκίνητα είτε σε κόσμο. Οι διανομείς δεν σταμάτησαν την εργασία τους μιας και οι καιρικές συνθήκες δεν το προέβλεπαν.

Ο πρόεδρος των διανομέων, Γιώργος Εμμανουηλίδης, υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι πως η κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια προέβλεψε νομικά το τι πρέπει να γίνεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Να σημειωθεί πως σήμερα πραγματοποίησε το τεχνικό κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας τυχαίους ελέγχους σε διανομείς στα Χανιά για το αν εργάζονται τηρώντας τις προδιαγραφές. Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, Γιάννης Μανωλικάκης,  τονίζει ότι όποιος εργαζόμενος ανεξάρτητα του αν έχει 38,39 ή 40 βαθμούς, δεν αισθάνεται καλά θα πρέπει να διακόπτει την εργασία του και ας μην το προβλέπει ο νόμος θερμοκρασιακά.

Τέλος, στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις υψηλές θερμοκρασίες δίνεται η δυνατότητα της τηλεργασίας.