Πράγματα που κάναμε όλοι μας όταν ξεκίνησε το Facebook

15.33

Ήταν το 2004 όταν ο Mark Zuckerberg ξεκινούσε κάτι νέο με στόχο να μπορεί να έρχεται σε επαφή με άτομα που είναι αρκετά μακριά του. Τότε είχε στο μυαλό του περισσότερο ένα ατομικό εργαλείο. Τέσσερα χρόνια μετά είδε το «παιδί» του να παίρνει διαστάσεις και να πηγαίνει σιγά σιγά σε κάθε σημείο. Ακόμα και οι πιο πιστοί στα παλιά υπέκυψαν. Από το 2008 έχουν περάσει 8 χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα πράγματα που κάναμε όταν χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά το Fb.

Και δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε γιατί από τότε που μπήκε το timeline και μπορούμε να γυρίζουμε πίσω και να βλέπουμε τι κάναμε, τι λέγαμε, πως ήμασταν, το παρελθόν μας κάνει ένα ωραιότατο faceslap. Το χειρότερο είναι ότι τα πεπραγμένα σου δεν τα αναζητάς εσύ, αλλά τα αναζητούν οι φίλοι σου και αρκεί ένα σχόλιο για να εμφανιστεί στο newsfeed πολλών και να σε αρχίσουν στο ψιλό.

Πάμε να τα θυμηθούμε;

1. Έφτιαχνες γκρουπ: Ήθελες να μοιράζεσαι με τους ανθρώπους πολλά περισσότερα πράγματα από το να βλέπουν απλώς τις δημοσιεύσεις σου, ήθελες να γνωρίσεις και γκομενάκια για να τα λέμε όλα, οπότε έκανες κάτι γκρουπ του βαριαναστεναγμού τύπου Νταλκαδιασμένοι Ενωθείτε, Η Αγάπη Πονάει, Αλλά Αξίζει και άλλα τέτοια. Πόσταρες τραγουδάκια για να δείξεις την ευαισθησία σου, αλλά το ξέρουμε καλά ότι απώτερος στόχος ήταν να ρίξεις κανένα μωρό.

2. Δεν είχες ιδέα τι σημαίνει chat. Ήξερες δηλαδή την λειτουργία του, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο ήταν πολύ trend να ποστάρει ο ένας στον τοίχο του άλλου. Και δεν μιλάμε απλά για τραγούδια ή μια φωτογραφία. Υπήρχαν ποστ του στυλ «Πότε θα σε δω;» ή «Πού λες να πάμε το βράδυ;» και από κάτω ακολουθούσε και διάλογος. Κάτι σαν ένα πρώιμο check-in πριν έρθει το Foursquare. Μάλιστα, την επόμενη μέρα ερχόταν το μέρος δεύτερο με σχόλια για το μέρος και το πως περάσαμε.

3. Κάναμε αίτημα φιλίας κυριολεκτικά με όποιον γνωρίζαμε. Για κάποιον λόγο το να κάνεις αίτημα φιλίας σε κάποιον που δεν έχεις δει ποτέ μοιάζει λιγότερο spooky από το να κάνεις αίτημα σε κάποιον που τον είδες ένα βράδυ και απλά ανταλλάξατε ονόματα. Σε φάση «Γεια τι κάνεις, είμαι ο τάδε» και το επόμενο μεσημέρι «Χμμμ, πως την έλεγαν να δεις. Θα βάλω κάθε πιθανό συνδυασμό. Α, να τη, τη βρήκα. Αίτημα φιλίας στάλθηκε. Περιμένουμε τώρα».

Σημερινή προέκταση: Κάτι που υπήρχε από τότε και επιβιώνει ως και σήμερα είναι αυτό το τραγικό «Ευχαριστώ για την αποδοχή/ το accept». Και αυτό το ευχαριστώ το λένε λες και ο άλλος τους έδωσε το νεφρό τους για μεταμόσχευση.

4. Τα game requests του FB. Farmville, City Restaurant, Pet Society, όλοι τα παίξαμε και όλοι μας στέλναμε αιτήματα για να μας στείλουν ζωή οι Fb Friends μας. Ευτυχώς αυτά μπλοκαρίστηκαν.

5. Τα «Κοινοποίησε αυτό το στάτους στον τοίχο 35 φίλων σου και θα δεις κάτι εντυπωσιακό».  Μεταξύ μας είμαστε, μπορείς να το παραδεχτείς ότι είχες ποστάρει κι εσύ στον τοίχο σου μήνυμα που έλεγε «Βάλε αυτό στον τοίχο σου και στείλε το σε Χ φίλους σου και ένα παιδάκι στο Τουβαλού θα πανηγυρίσει γκολ του Αρούνα Μπαμπαγκίντα».

6. Relationship Status αυτή η λαίλαπα. Η σφραγίδα του FB ότι δεν είσαι διαθέσιμος/η και είσαι εκτός παιχνιδιού. Το τραγικό της εποχής ήταν ότι έπρεπε να το κάνεις και άμεσα. Το ένα βράδυ έπεφτε φασωματέξ με κάποια/ον και το επόμενο πρωί υπήρχε απαίτηση να αλλάξει το στάτους σε In A Relationship. Μια εποχή μάλιστα κάναμε το ίδιο και με συγγενείς που είχαμε στο Fb. Έβλεπες αδέρφια, ξαδέρφια, όλο το γενεαλογικό δέντρο του καθενός.

 

toratora.gr