Σύσκεψη για την προστασία & την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων του Οροπεδίου Λασιθίου

07.13

 
Η περαιτέρω προστασία-ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Οροπεδίου Λασιθίου στο επίκεντρο σύσκεψης με τη συμμετοχή του Δημάρχου Γ. Στεφανάκη και ειδικών επιστημόνων
 
 
Η μεγαλύτερη προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Οροπεδίου Λασιθίου βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, του μηχανικού στο τμήμα μελετών-έργων και αναστύλωσης του Υπ. Πολιτισμού Θανάση Κάλφα, του σπηλαιολόγου Βαγγέλη Καμπούρογλου προϊστάμενος στο τμήμα γεωλογίας-παλαιοντολογίας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας  Ελλάδος, της αρχαιολόγου Χρύσας Σοφιανού διευθύντριας εφορείας αρχαιοτήτων νομού Λασιθίου και του στελέχους της εφορείας αρχαιοτήτων ν. Λασιθίου Γιώργου Μπελούκα.

Το επιστημονικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε και επιθεώρησε το σπήλαιο του Δία στο Δικταίο Άντρο, στη σύσκεψη στο δημαρχείο αποφάσισε μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των δύο μονοπατιών για το Δικταίο Άντρο και ιδιαίτερα του σημείου 50 μέτρα  πριν την είσοδο του μνημείου, όπως επίσης να αποκατασταθεί και να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη σήμανση που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες.

Ακόμη να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την ένταξη της μελέτης ανάδειξης του Δικταίου Άντρου σε διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα (Interreg κ.α.), ενώ ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης το επόμενο διάστημα πρόκειται να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού προκειμένου να επανενταχθεί το Δικταίο Άντρο στο νέο ΕΣΠΑ, με στόχο την διασφάλιση πόρων για την αντικατάσταση της κουπαστής σκάλας, αντικατάσταση λαμπτήρων με νέου τύπου, αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, τοποθέτηση-λειτουργία φωτισμού στο θάλαμο της γεννήσεως (άβατο), στον θάλαμο με τον «μανδύα του Δία», στο «πέπλο της Ευρώπης»  κλπ.

Τέλος ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης προσκάλεσε την επιστημονική ομάδα να συμμετέχει στην μεγάλη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συμποσίου "Myth & Culture" από 18-21 Αυγούστου 2016 στο Οροπέδιο Λασιθίου πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.