Στα 7 ευρώ οι τρεις γραμμές το λάδι – Ελαιουργοί: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε

18.09

Η περίοδος αναμονής τελείωσε για τους παραγωγούς, και μετά τις τελευταίες βροχές, αποφάσισαν να πάνε στα χωράφια τους για την ελαιοσυγκομιδή.

Ο πρόεδρος των ελαιουργών Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης, εκτιμά από την πρώτη εικόνα ότι κατά 50% θα είναι μειωμένη φέτος η παραγωγή η οποία δε θα είναι ποιοτικά ισάξια των δύο περασμένων ετών καθώς η οξύτητα στο πρώτα λάδια είναι από 2 έως 4 γραμμές αυξημένη.

Σε ότι αφορά στις τιμές είναι πολύ νωρίς ακόμα να δούμε πως θα εξελιχθούν τονίζει ο κ. Χαιρετάκης ο οποίος σημειώνει ότι τόσο το περυσινό όσο και το φρέσκο ελαιόλαδο πωλούνται τώρα στα 7 ευρώ το κιλό.

Αυτό που λείπει και από τον παραγωγό και εν τέλει και για τον καταναλωτή είναι η εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο που έχει ως αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να καθορίζει τις τιμές της τρίτης σε ελαιοπαραγωγικής χώρας στον κόσμο, δηλαδή της Ελλάδας.

Στο ερώτημα για το αν οι παραγωγοί φοβήθηκαν τον δάκο και ψέκασαν στο παρά 5 που θα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτοφάρμακα να περάσουν στο προϊόν ο κ. Χαιρετάκης είπε ότι οι ελαιουργοί τα τελευταία χρόνια κάνουν αναλύσεις στις δεξαμενές τους ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο καθώς στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά με Ιταλούς εμπόρους οι οποίοι πραγματοποιώντας τις δικές τους χημικές αναλύσεις βρήκαν αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε λάδι και το έχουν επιστρέψει πίσω ακυρώνοντας συμφωνίες.

Πρόβλημα δεν υπάρχει σημειώνει ο κ. Χαιρετάκης όταν η συγκομιδή γίνεται στο χρόνο που προτείνει το κάθε φάρμακο μετά τον ψεκασμό.