ΒΙΝΤΕΟ: Αλλάζουν τα δεδομένα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

12.59

 
Οι μαθητές της επόμενης Α΄ λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα "δοκιμάσουν" το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020, το οποίοεπεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Παιδείας.
 
Στόχος του είναι η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου, ενώ ο βασικός σχεδιασμός για το νέο εξεταστικό σύστημα, προβλέπει μεταξύ άλλων την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολή και όχι σε τμήματα με πολλαπλές εξετάσεις.
 
Ωστόσο, έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις που καταγράφονται από την ΟΛΜΕ και τις ενώσεις γονέων.  

 
Το ρόλο του πειραματόζωου για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας θα κληθούν να παίξουν οι μαθητές της επόμενης Ά λυκείου, καθώς θα είναι οι πρώτοι που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα του 2020, που τώρα σχεδιάζει η επιτροπή εθνικού διαλόγου, η οποία αναζητά εναγωνίως την διάδοχη κατάσταση των πανελλαδικών εξετάσεων.
 
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου και ειδικότερα των δύο τελευταίων τάξεων.
 
Η ΟΛΜΕ όμως απορρίπτει την πρόταση για 4ετές γυμνάσιο και διετές λύκειο, ωστόσο, αυτό που προτείνεται είναι να καθιερωθεί εθνικό απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
 
Ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει επίσης ότι οι υποψήφιοι θα έχουν δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές σε σχέση με σήμερα.
 
Επιπλέον προτείνεται ότι η εισαγωγή στα ΑΕΙ, θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα όπως συμβαίνει σήμερα. Έτσι, οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν σε ποιο τμήμα της σχολής θα συνεχίσουν. Με την πρόταση αυτή, αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.
 
Τέλος σε ότι αφορά στον αριθμό των θέσεων ανά σχολή, σήμερα, τα ΑΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.