ΒΙΝΤΕΟ: Κίνηση απελπισίας οι αποποιήσεις κληρονομιών…

14.04

 
Χαρίζουν ολόκληρες περιουσίες στο κράτος για να γλιτώσουν την αυξημένη φορολογία.
 
Ο λόγος για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομίας, προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία ούτως ή άλλως αδυνατούν να πουλήσουν.
 
Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί διαβάστε αναλυτικά τους αριθμούς από όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας, που μαρτυρούν την ραγδαία αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών την τριετία 2013-2015.

  
Είναι η νέα μάστιγα της εποχής και ονομάζεται αποποίηση κληρονομιάς. Οι κληρονόμοι πλέον σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο στα ειρηνοδικεία της χώρας για να χαρίσουν ολόκληρες περιουσίες στο κράτος προκειμένου να γλιτώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους.
 
Μετά τις αυξήσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρους και ενώ ήδη πολύς κόσμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που τον βαραίνουν, οι αποποιήσεις κληρονομίας λαμβάνουν πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία όλων των ειρηνοδικείων της χώρας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αποποιήσεις κληρονομιών πανελλαδικά ανήλθαν το 2015 σε 45.627, από 29.200 που ήταν το 2013 και 41.386 που ήταν το 2014.
 
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι και σε μία επαρχιακή πόλη, όπως το Ρέθυμνο, οι αποποιήσεις παρουσιάζουν αύξηση χρόνο με τον χρόνο. Το 2013 το σύνολο των αποποιήσεων κληρονομιάς στο ειρηνοδικείο Ρεθύμνου ήταν 85. Το 2014 ήταν 195. Το 2015 σημειώθηκε ανοδική πορεία, καθώς έφτασαν στις 264 και το 2016 μέχρι σήμερα είναι 92.
 
Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το επόμενο διάστημα εάν τελικά τεθεί σε ισχύ η υποχρέωση του κληρονόμου να προσκομίζει και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο που θα κληρονομεί ή ότι σε περίπτωση που υπάρχει έχει τακτοποιηθεί.
 
Τα προαναφερόμενα στοιχεία για τις αποποιήσεις κληρονομιών στην Ελλάδα, διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.