ΒΙΝΤΕΟ: Στοιχεία – σοκ: Πάνω από 1 στους 3 Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας

11.50

 
Στην Ελλάδα της κρίσης 3,8 εκατομμύρια έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία – σοκ που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Eurostat και αφορούν στην χρονιά που μας πέρασε.
 
Με την γλώσσα των αριθμών, είναι πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας μας και κατά μέσο όρο είναι ένας στους τέσσερις στην Ε.Ε.
 
Όμως τα χειρότερα έπονται, καθώς με το νέο νόμο Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι στο εξής αντί για σύνταξη θα εισπράττουν "φιλοδώρημα" 655 ευρώ!

 
Σοκ και δέος από τα νέα στοιχεία της Eurostat για τους έλληνες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Οι αριθμοί δείχνουν ότι 3,8 εκατομμύρια έλληνες -που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35,7%- ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Δηλαδή, είναι πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας μας και κατά μέσο όρο είναι ένας στους τέσσερις στην Ε.Ε.
 
Στην Ελλάδα του 2015, που μαστίζεται από την κρίση, το 21,4% του πληθυσμού ζει με εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.
 
Ενώ ένα 22,2% του πληθυσμού στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις και ένα 16,8% ζει σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά».
 
Οι νεόπτωχοι έλληνες απελπισμένοι βρίσκουν καταφύγιο στις κοινωνικές δομές υποστήριξης, αλλά και στην εκκλησία. Ενδεικτικά στο Ρέθυμνο, το 2015 1.700 άνθρωποι κατέθεσαν αιτήσεις για βοήθεια στο φιλόπτωχο ταμείο της μητρόπολης.
 
Και ενώ σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τα χειρότερα έπονται. Με το νέο νόμο Κατρούγκαλου η μέση σύνταξη για τους νέους συνταξιούχους περιορίζεται, στα επίπεδα των 655 ευρώ.
 
Με τα νέα δεδομένα μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετίες από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ – Τραπεζών.