Το Σάββατο εξαιρετική ημερίδα για το έργο του Αριστελίδη Ρωμανού στον Χρυσόστομο

17.49

Το ξέρατε ότι στην οδό Νταλιάνη δε θα έπρεπε να υπάρχει ούτε ένα κατάστημα εστίασης; Στην οδό Ποτιέ; Ότι στα στενά της παλιάς πόλης θα έπρεπε να ζουν οι μόνιμοι κάτοικοι για να είναι ζωντανές οι περιοχές αυτές και όταν ο τουρισμός φεύγει για τους χειμερινούς μήνες;

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των όσων οραματιζόταν πριν δεκαετίες ο Αριστείδης Ρωμανός, ο οποίος πριν από τρία χρόνια έφυγε από τη ζωή.  Με τον τίτλο ανοικτά παράθυρα στην πόλη και την Αρχιτεκτονική τα Χανιά τιμούν  το έργο του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου στο πλαίσιο ημερίδας στις 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου ο Χρυσόστομος.

Το αφιέρωμα οργανώνεται από την Αντιπεριφέρεια Χανίων, το ΤΕΕ/ΤΔΚ, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων και το Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού (διευθύντρια Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη) του Πολυτεχνείου Κρήτης και περιλαμβάνει ημερίδα, έκδοση με τις εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα ενώ συμπληρώνεται με κείμενα του ιδίου του Ρωμανού, σχέδια του και ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα., έκθεση και βίντεο.

Ιδιαίτερη έμφαση στην ημερίδα θα δοθεί στην μελέτη για την Προστασία και Ανάδειξη της  Παλιάς Πόλης των Χανίων όπου θα πραγματοποιηθεί Στρογγυλό Τραπέζι με συμμετοχή του Δημάρχου Χανίων Π. Σημανδηράκη της Προϊσταμένης ΕΦΑΧ κ. Ελ. Παπαδοπούλου, του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Μιχ. Ανδριανάκη, του Προϊσταμένου Γραφείου παλαιάς Πόλης Χανίων κ. Αντ. Μυλωνά και του αρχιτέκτονα Γ. Βερυκάκη. Συντονίζει ο Πρόεδρος του ΣΑΧ κ. Ζαχ. Πιστόπουλος. Η Αρχαιολογία είναι η μόνη υπηρεσία που λαμβάνει υπόψιν τη μελέτη Ρωμανού.

Καίρια ζητήματα όπως η εκτός σχεδίου δόμηση, η αυτοστέγαση, η προστασία των ιστορικών πόλεων θα συζητηθούν από διακεκριμένους Έλληνες αρχιτέκτονες – πολεοδόμους συνεργάτες και φίλους του Αριστείδη Ρωμανού.