Έτσι θα είναι ο λόφος Καστέλι ως ξενοδοχείο;

16.09

Το φως της δημοσιότητας είδε χθες μία πρώτη μακέτα για το πως θα μοιάζει ο λόφος Καστέλι με τη δημιουργία του πολυτελούς ξενοδοχείου στα πρώην κτίρια της πρώην Μεραρχίας. Την μακέτα και μία κάτοψη της περιοχής παρουσίασε η ιστοσελίδα της η Klein Group (Ltd.) Real Estate Development and Marketing Ltd, στην οποία αναφέρονται γενικότερα πληροφορίες για ευκαιρίες σε ακίνητα στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για τα τελικά σχέδια από το μελετητικό γραφείο που έχει αναλάβει το έργο ή για προσχέδια. Βλέποντας τη μακέτα οι αντιδράσεις μερίδας των πολιτών ήταν σε πρώτη φάση θετικές.

Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι βάση των σχεδίων δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο «μπαλκόνι», όπως λέγεται του Ενετικού λιμανιού καθώς στο χώρο προβλέπεται υπαίθριος συνεδριακός χώρος, εστιατόριο, καφέ και πισίνα, για τους πελάτες του ξενοδοχείου.

Στον ιστότοπο αυτόν παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, τέσσερα έργα στα Χανιά: τα υπάρχοντα ξενοδοχεία της εταιρείας στον λιμενοβραχίονα, ένα επταόροφο ξενοδοχείο και ένα σπίτι  στην  Νέα Χώρα και η απεικόνιση της επενδυτικής πρότασης για το λόφο Καστέλι, που σύμφωνα με τη Rosa Nera, γίνεται για την προσέλκυση γενικότερα επενδυτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο site  βρίσκεται τονίζει η κατάληψη, μια ανάλυση των λόγων για τους οποίους  αξίζει να επενδύσει κανείς στον τουριστικό κλάδο στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά. Ανάμεσα σε αυτούς η απουσία μεταναστών, η ύπαρξη της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βάσης στη Σούδα και το ότι τα κέρδη από τον τουρισμό στην Κρήτη δεν έχουν υποστεί μείωση λόγω των προσφυγικών ροών.

Λίγη ώρα μετά τη διαρροή των σχεδίων η συγκεκριμένη ιστοσελίδα κλείδωσε και για την πρόσβαση σε αυτήν απαιτείται πλέον κωδικός, ενώ έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το αν θα μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση λόγω του χωροταξικού αλλά και του εκπαιδευτικού σκοπού για τον οποίο είχαν διατεθεί τα κτήρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης.