Διεθνής απάτη μέσω email- Ζητούν χρήματα για να μη δημοσιεύσουν υποτιθέμενα βίντεο με σεξ

15.47

Ανοίξατε το μέιλ σας και είδατε ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα ο οποίος σας εκβιάζει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με προσωπικές σας σεξουαλικές στιγμές; Αγνοήστε το. Πρόκειται για διεθνή απάτη που ονομάζεται “sextortion scam”, και εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Άγνωστοι δράστες, ενημερώνουν τους αποδέκτες ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Το εκβιαστικό μήνυμα αναφέρει τον λογαριασμό που πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα και μόλις αυτό γίνει και επιβεβαιωθεί η πληρωμή λέει χαρακτηριστικά ότι δε θα ξανακούσετε κάτι από εμένα και μάλισα δίνει και δύο μέρες προθεσμία από την πληρωμή. Παράλληλα ζητά από τα υποψήφια θύματα να μην ενημερώσουν την αστυνομία γιατί δεν μπορεί να εντοπιστεί ενώ αν το μέιλ σταλεί ως προειδοποίηση σε άλλους χρήστες θα μεταδώσει το υλικό που υποτίθεται ότι έχει καταγράψει με τις προσωπικές στιγμές.

Η αστυνομία έχει λάβει γνώση για το συγκεκριμένο μειλ απάτη και συστήνει στους παραλήπτες:

 • να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
 • να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
 • να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
 • να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, και
 • να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
 • Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
 • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι πολίτες μπορούν να ακολουθούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα κοινωνικά δίκτυα:

 • Twitter: https://twitter.com/CyberAlert
 • Facebook: https://www.facebook.com/CyberAlertGR
 • Instagram: https://www.instagram.com/cyberalert.gr/
 • Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCSECtiscTH8tkxzBzX8gVcQ

Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).