ΕΚΕΑ: “Μη στέλνετε τεστ – Δεν έχουμε αντιδραστήρια” – Δεν επηρεάζεται η Κρήτη

16.50

Μη στέλνετε τεστ, δεν έχουμε αντιδραστήρια. Αυτό αναφέρει σε  εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας που απέστειλε στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) και ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΕΑ

 «Σας ενημερώνουμε ότι από  1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ(…)».

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΚΡΗΤΗ 

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει όμως την Κρήτη, καθώς η ανάλυση του τεστ γίνεται στο Εργαστήριο Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα δείγματα που αποστέλλονταν στην Αθήνα για κάποιες περιπτώσεις ασθενών που θα υποβάλλονταν σε χειρουργείο από τα νοσοκομεία του νησιού, πλέον θα αποστέλλονται στο εργαστήριο του πανεπιστημίου.

Βέβαια στο νησί υπάρχουν και ιδιωτικά εργαστήρια που έκαναν το τεστ και έστελναν τα δείγματα εκτός Κρήτης. Να  σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του, από την αρχή της πανδημίας έχει εξετάσει περίπου 70.000 δείγματα.

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΤΕΣΤ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Ο Αύγουστος αποδείχτηκε ο χειρότερος μήνας για τη χώρα σε ότι αφορά στον αριθμό κρουσμάτων και το ΕΚΕΑ κλήθηκε να αναλύσει όλα τα δείγματα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας από την πλειοψηφία των υγειονομικών περιφερειών.  Έτσι πήρε την απόφαση να αναστείλει τα τεστ για τον κορωνοϊό, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Τον μήνα Αύγουστο 60 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της νόσου όσο ο καιρός πλησιάζει για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, που ενδεχομένως οι ανάγκες για τη διεξαγωγή τεστ θα αυξηθούν περαιτέρω.

Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ αφού περνούν τουλάχιστον δύο μέρες με τους ασθενείς να είναι σε αναμονή για χειρουργείο.