Έντονες οι αντιδράσεις για τη συγχώνευση των τμημάτων στα δημοτικά

14.54

Τις έντονες αντιδράσεις των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει η νέα διάταξη του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο προβλέπει συγχωνεύσεις των τμημάτων στις σχολικές μονάδες.

Συγκεκριμένα ο νόμος αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία από 22 σε 25, ενώ από 7θέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15 παιδιά ανά τμήμα.

Όπως επισημαίνουν οι δάσκαλοι, η αύξηση αυτή, όπως όλες οι σχετικές έρευνες αποδεικνύουν, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη των παιδαγωγικών σκοπών και ειδικότερα, την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, ανήσυχοι και προβληματισμένοι είναι οι γονείς για το πώς θα διεξάγονται τα μαθήματα από τον Σεπτέμβριο αφού η επιστημονική κοινότητα προβλέπει νέο κύμα πανδημίας. Το ζήτημα όπως οι ίδιοι τονίζουν γίνεται ακόμα πιο σοβαρό αφού δεν θα μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο η προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα σε τάξεις των 26 και 27 μαθητών.

Από τη πλευρά της η διεύθυνση πρωτοβάθμιας επιδιώκει την αποτροπή της μετακίνησης των μαθητών σε όμορα σχολεία ενώ σε τοποθέτησή του ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Μανώλης Μηλιαράκης χαρακτήρισε σχεδόν ανέφικτο να γίνει πράξη η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.