ΑΑΔΕ: Κληρονομιές, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο ηλεκτρονικά

15.52

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό φαίνεται πως μονιμοποιούνται στις οικονομικές εφορίες της χώρας αφού τα ραντεβού και η απουσία των ουρών εντός του κτηρίου παγιοποιούνται και με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Σύμφωνα με αυτήν οι φορολογούμενοι δε θα πηγαίνουν πλέον στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών καθώς και για τη λήψη δικαιολογητικών και πιστοποιητικών.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλες οι δηλώσεις που σχετίζονται με υποθέσεις φορολογίας ακινήτων θα υποβάλλονται αποκλειστικά πλέον μέσω email, courier ή συστημένων επιστολών στις Εφορίες. Μόνο οι δηλώσεις και αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και εκκρεμούν στις Εφορίες θα διεκπεραιώνονται κατά σειρά προτεραιότητας ενώ οι επισκέψεις που έχουν προγραμματισθεί δεν ακυρώνονται και θα πραγματοποιηθούν κανονικά στις ορισθείσες ημερομηνίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ το νέο μέτρο εφαρμόζεται σε μια σειρά υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, με τους εφοριακούς να συμφωνούν με τη λογική της εγκυκλίου όχι όμως με τον χρόνο καθώς όπως τονίζουν γίνεται βιαστικά.

Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή το αυτοματοποιημένο μήνυμα που αποστέλλεται ως απάντηση στο ηλεκτρονικό μήνυμα του φορολογουμένου, αποτελεί γι’ αυτόν αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης ή της αίτησης και επέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους της Δ.Ο.Υ.. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης/αίτησης θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντίστοιχα.