Μέχρι τα τέλη του 2020 το μικρό καλώδιο – Θα καλύπτει το 34% σε ενέργεια το νησί

14.40

Εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος προχωρά η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραγωγή  του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χιλιομέτρων  και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του, θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Χτες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικά καλώδια για να ενημερωθεί.

Το υποβρύχιο καλώδιο αναμένεται να ηλεκτριστεί τον Δεκέμβριο του 2020, και η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το ΕΣΜΗΕ και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).