Πως θα επιλέγονται οι τουρίστες για το τεστ στα αεροδρόμια

15.43

Πως θα επιλέγεται ο τουρίστας στον οποίο θα γίνεται το τεστ;. Ποιος θεωρείται ως επικίνδυνος; Την απάντηση θα δώσει ο αλγόριθμος που έχουν σχεδιάσει οι επιδημιολόγοι και βάση αυτού θα γίνονται τα τεστ στα αεροδρόμια. Για να προκύψει αυτός όμως ο ταξιδιώτης θα πρέπει να ακολουθήσει τρία βήματα για να έρθει στη χώρα μας για διακοπές.

Πρώτον, θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr.

Δεύτερον, στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών. Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται: Η χώρα προέλευσης, το ιστορικό υγείας και οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει.

Στο 3ο βήμα, ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω. Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.

Όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη, οι  στοχευμένοι έλεγχοι θα γίνονται βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.

Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα (3.376 μέχρι χθες, 3.266 ως την περασμένη Κυριακή), από τα οποία προκύπτει πως τα 34 είναι «εισαγόμενα» δηλαδή αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό (754 από 720 συνολικά πριν μία εβδομάδα).

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως το άνοιγμα του τουρισμού θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Οι πρώτες χώρες που θα ξεκινήσουν τις πτήσεις είναι οι Βαλκανικές όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα στην Βόρεια Μακεδονία.